eur:
368.25
usd:
344.77
bux:
48155.68
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Nyitókép: Pixabay.com

Alkotmányjogász: a rendkívüli jogrendben sem szünetel az Országgyűlés működése

Cservák Csaba az InfoRádióban azt mondta, egyes alapjogokat a rendkívüli jogrendben sem korlátozhat a kormány.

A kormány a rendkívüli jogrendben több kérdéskörben a parlament felhatalmazása nélkül hozhat rendeletet, határozatot, de ezeknek meg kell felelniük az alkotmányosság kritériumainak - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó alkotmányjogász.

Cservák Csaba, a Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetője az InfoRádió Paragrafus című műsorában felhívta a figyelmet, a parlament tavaszi ülésszaka a rendkívüli jogrendben sem marad el, vagyis akár a parlament egyes képviselői is ellenőrizhetik a kormány tevékenységét, sőt kötelességük is.

"A veszélyhelyzet szempontjából az kiemelendő, hogy jó pár kérdéskörben a kormánynak nem szükséges kérnie a parlament felhatalmazását" - nyomatékosította Cservák Csaba, aki szerint

a "szükségesség és arányosság" alapján lehet csak alapjogokat korlátozni.

Egyes jogok tehát korlátozhatatlanok, ilyenek az emberi méltósághoz való jog, a gondolat és a lelkiismeret szabadsága, más alapjogokat viszont a hatékonyág érdekében lehet korlátozni, ilyen a gyülekezési jog vagy a véleménynyilvánítási szabadság egyes aspektusai.

Az alkotmányjogász jogtechnikailag nem tartja problematikusnak, hogy a rémhírterjesztés büntethető lett, miközben a bíróságokon ítélkezési szünet van, mivel az ügyészség tevékenysége ilyenkor sem szünetel és nyomozni is lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Rengeteg fahulladék végzi az égetőkben Magyarországon

Évente körülbelül 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik Magyarországon, azonban a kiterjedten működő bútorhulladék-feldolgozó rendszer hiányában ennek a nagy része égetőkben végzi – derül ki az IKEA friss tanulmányából. A vonatkozó közlemény alapján lenne igény a már nem használt bútorok fenntartható kezelésére, ugyanis a tanulmányhoz készült felmérés szerint a megkérdezettek többsége lecserélte valamelyik bútorát az elmúlt évben, és a válaszadók majdnem 8 százaléka a kommunális hulladék mellé tette ki a fölösleges holmit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×