eur:
393.35
usd:
367.8
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pexels

Cáfol a vérellátó: véradáskor nem tesztelnek

Véradások alkalmával nem végeznek koronavírus tesztet, ellentétben a közösségi oldalakon elterjedt információkkal - hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat. Bár folyamatosan változik, hogy hol és hány helyen lehet vért adni, mégis kérik, hogy aki teheti és 30 napja nem volt külföldön, adjon vért.

A véradásokon nem történik koronavírus szűrés, kérjük, hogy ezzel a szándékkal senki ne jelentkezzen véradásra - hívta fel lakosság figyelmét közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat, cáfolva azt a közösségi médiában terjedő információt, hogy tesztelik a leadott vért. Hangsúlyozzák azt is, hogy

a koronavírus fertőzés vérrel nem terjed, vérátömlesztéssel nem adható át, csak cseppfertőzéssel.

A koronavírus-fertőzés kapcsán bevezetett korlátozásokra – amelyek folyamatosan frissülnek a http://www.ovsz.hu/ovsz/veradoknak-szolo-tajekoztatas oldalon – azért van szükség, hogy megóvjuk a véradásokon részt vevő véradók és a dolgozók egészségét.A koronavírus legnagyobb veszélye ugyanis az, hogy betegség miatt meghiúsul a betegellátáshoz szükséges vérmennyiség levétele.

A járvány ideje alatt is szükség van a vérkészítményekre, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz, ezért továbbra is számítunk az egészséges lakosság segítségére - hangsúlyozza az OVSZ. (különösen gyermekgyógyászat, szülészet, szívsebészet, onkológia, hematológia, transzplantáció).

Tekintettel arra, hogy a külső helyszíni véradóesemények – a bevezetett korlátozások miatt – folyamatosan lemondásra, módosításra kerülnek, kérjük, hogy indulás előtt ellenőrizzék a fenti weboldalakon, hogy az adott véradóesemény megrendezésre kerül-e - hívta fel a figyelmet a szervezet.

A honlapon olvasható legfrissebb információ az, hogy a

a Péterfy Sándor utcai Területi Vérellátó határozatlan ideig nem fogad véradókat március 18-tól.

Az Országos Vérellátó Szolgálat további két budapesti vérellátó intézete - a Délpesti Területi Vérellátó és a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központ - azonban a megszokott nyitvatartási időben várja a véradókat.

A véradások helyszínéről és időpontjáról a www.ovsz.hu és www.veradas.hu weboldalakon tájékozódhatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×