INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

koronavírus

kásler miklós

karantén

emmi

kútvölgyi

Mentőautó érkezik a budapesti Szent László Kórházba 2020. március 10-én. Az egyészségügyi intézményben kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket.

Koronavírus - A Kútvölgyi-tömböt készítik elő a karantén bővítéséhez

Infostart / MTI

A Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén a fővárosban, míg vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben - mondta a kórházak vezetőinek tájékoztatásakor az emberi erőforrások minisztere.

A közlemény szerint Kásler Miklós arról tájékoztatta a kórházak vezetőit, hogy eddig csak egyedi esetek vannak Magyarországon, és ahhoz, hogy a járványt megelőzzék, szigorú eljárásrendet kell követnie mindenkinek. A miniszter hangsúlyozta, hogy az egészségügyi intézményekben szükséges rend és fegyelem betartását minden esetben fokozottabb figyelemmel kell kísérni és betartatni.

Kásler Miklós részletesen tájékoztatta a főigazgatókat az eljárásrendről, arról, hogy mit kell tenni a koronavírus-gyanús esetekkel és a vírussal diagnosztizált betegekkel.

Ha a koronavírus-fertőzötteket ellátó és a gyanús eseteknek karantént biztosító Dél-pesti Centrumkórház kapacitásai kimerülnének, akkor más kórházakban alakítanak ki karantént.

A miniszter arról is tájékoztatta az igazgatókat, hogy leggyakrabban enyhe lefolyású a betegség, de a fertőzötteknek légzési nehézségeik is lehetnek. Ekkor asszisztált lélegeztetésre, respirátorok (lélegeztető készülékek), súlyosabb esetekben ECMO (úgynevezett műtüdő) alkalmazására van szükség. Ezek a berendezések kellő számban rendelkezésre állnak az országban.

Az Emmi jelezte azt is, hogy

a karantén bővítésének lehetőségére előkészítik a Kútvölgyi-tömböt, arra az esetre, ha csoportossá, tömegessé válna a fertőzés, és a Korányi Intézet intenzív osztálya is fogadóképes szükség esetén.

A Korányiban elmaradó tüdőműtéteket az Országos Onkológiai Intézet (OOI) fogja elvégezni, ahol erre a kritikus egy-két hónapra szüneteltetik a tüdőtranszplantációkat. Vidéken huszonkilenc infektológiai osztály áll készenlétben - derült ki a közleményből, amely kitért arra is, hogy súlyosabb esetekben akár a klinikai vizsgálatok fázisában lévő gyógyszereket is alkalmazhatnak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018