eur:
392.62
usd:
366.04
bux:
66838.85
2024. április 25. csütörtök Márk
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Már Magyarországon is vannak koronavírus-fertőzöttek

Orbán Viktor a Facebookon bejelentette, hogy két koronavírus-fertőzött van Magyarországon, mindketten külföldi állampolgárok.

Az operatív törzs belügyminisztériumi ülése után a miniszterelnök a videóban elmondta: a két iráni diák tünetmetes, a Szent László Kórházban vannak. Kezelésükhöz a szükséges személyzet és védőeszköz is rendelkezésre áll. "Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk" - közölte Orbán Viktor, hozzátéve: az operatív törzs minden délben ülésezik, és utána rögtön sajtótájékoztatót tartanak majd.

A részletekről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője, és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szlávik János azt mondta: az iskolakezdés előtt mindketten Iránban voltak a családjuknál az újévet ünnepelni (a perzsa újév 2020-ban március 20-ra esik). Hazatérésük után az egyik esetben a diák maga érkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződött-e, a másiknál az enyhe tünetek miatt végezték el a tesztet.

A délután folyamán az egyik diák házastársát és a másik barátnőjét is a kórházba vitték, izolálták őket. Hangsúlyozta, a két diáknak

enyhe tünetei vannak, nem lázasak, de a fertőzés ténye miatt természetesen elkülönítették őket. A teljes gyógyulásukig kórházban maradnak.

Lakatos Tibor kiemelte: már zajlik a diákok kapcsolati előzményeinek feltérképezése. Felkészültek továbbá a zöld számon és az elektronikus levélben érkező kérdések megválaszolására. A délután két órás adatok óta, bár a vírusfertőzés ténye még nem volt ismert, már 100-zal nőtt a telefonos érdeklődések száma.

A kormányzati, koronavírusról szóló információs oldal elérhetősége: koronavirus.gov.hu.

Frissítés 1: kiderült, hol tanult az egyik diák, úgy hírlik, nem tartotta be az egyetem által előírtakat.

Frissítés 2: megszólalt az országos tisztifőorvos.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×