eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán Viktor: új nemzeti konzultációra készül a kormány - a nap hírei

Klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány – jelentette be a miniszterelnök. Dunaújvárosban a részeredmények alapján az ellenzéki pártok jelöltje nyerte meg az időközi országgyűlési képviselő-választást. Elhagyhatták a kórházat a koronavírus-járvány miatt Kínából hazahozott magyarok. A nap legfontosabb hírei február 16-án.

Klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány - erősítette meg a miniszterelnök. Évértékelő beszédében Orbán Viktor a program céljának nevezte, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen a Magyarországon előállított villamosenergia. Hozzátette: betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, bevezetik a Zöld Államkötvényt, támogatni fogják az olcsó elektromos autók megjelenését. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy új nemzeti konzultációra készül a kormány, amelyben megkérdezik az emberek véleményét arról, hogy jogvédő csoportok a törvényekkel visszaélve tömegesen indítanak pereket a börtönkártérítésekért. A kormányfő az elmúlt száz év magyar történelme legsikeresebb 10 évének nevezte a 2010 óta eltelt időszakot, és eredményesnek tartja a tavaly meghirdetett családvédelmi akciótervet.

Bírálták a kormányfő évértékelő beszédében elhangzottakat az ellenzéki pártok. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: soha nem volt még ilyen megosztott az ország, amely 10 év alatt a lemaradók közé került. Tóth Bertalan szocialista pártelnök hiteltelennek nevezte az elhangzottakat, mert szerinte a miniszterelnök a legfőbb ügyészen keresztül védelmezi a bűnelkövetőket, és környezetének juttat munka nélkül szerzett jövedelmet. Jakab Péter, a Jobbik elnöke közleményében azt írta: Orbán Viktor elengedte a dolgozók és a nyugdíjasok kezét, és nincs elképzelése arról, hogyan lehetne megvédeni a családokat a közelgő gazdasági válságtól. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azt mondta: a bejelentett klímavédelmi intézkedések nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal.

Dunaújvárosban a részeredmények alapján az ellenzéki pártok jelöltje nyerte meg az időközi országgyűlési képviselő-választást. Kálló Gergely a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján 58,3 százalékos támogatottságot szerzett. A Fidesz által támogatott független Molnár Tibor a voksok 35,7 százalékát kapta. Az időközi voksolást azért kellett megtartani, mert a választókerületben 2018-ban parlamenti mandátumot szerző Pintér Tamást októberben Dunaújváros polgármesterévé választották, és lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról.

Elhagyhatták a kórházat a koronavírus-járvány sújtotta kínai Vuhanból hazahozott magyar állampolgárok, miután letelt a 14 napos karantén. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa közölte: a hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.

Meghalt az első koronavírussal fertőződött ember Tajvanon. A hatvanéves férfi az elmúlt időben nem járt külföldön, a tajpeji hatóságok vizsgálják, miképpen fertőződött meg. Közben Kínában újabb tisztviselőket menesztettek a mulasztások miatt az új koronavírus okozta járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. A pekingi kormányzat megtiltotta a járművek közlekedését az országrészben, és elrendelte a tartomány minden lakójának rendszeres egészségügyi vizsgálatát.

Csökkentené a menedékkérők befogadásától elzárkózó tagállamok uniós támogatását a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke. Armin Laschet a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián hangsúlyozta: nem szabad magukra hagyni a menekültügy terheit leginkább viselő déli tagállamokat. Vera Jourova, az európai értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos hangsúlyozta: a jogállamiság tiszteletét a közösségi költségvetés összes fejezeténél vizsgálni kellene.

Továbbra is aggasztónak tartja a líbiai helyzetet az ENSZ. Stéphanie Williams, a világszervezet helyettes líbiai különmegbízottja a müncheni biztonsági értekezleten arra hívta fel a figyelmet, hogy az észak-afrikai országban számos esetben sértik meg a tűzszünetet és a fegyverembargót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×