eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2020. február 16-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Bástya elvtárstól a mesevilágig - ellenzéki reakciók az évértékelőre

Az ellenzéki pártok a konkrétumokat hiányolták Orbán Viktor beszédéből.

„Az a kormányfő beszél a bűnözők védelméről, aki önmaga az ügyészségen, a legfőbb ügyészen keresztül védelmezi a bűnelkövetőket. Az a kormányfő beszél munka nélkül szerzett jövedelemről, akinek a környezetében csak olyanokat találunk, akik munka nélkül hatalmas nagy jövedelmeket szereztek” – reagált Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

A szocialisták frakcióvezetője szerint félő, hogy azt a rengeteg forrást, amit az Európai Unió biztosít majd klímavédelemre, Mészáros Lőrinchez fog kerülni.

DK: rémregény

Magyarország az elmúlt 10 évben a lemaradók, a vesztesek közé került – írta közleményében a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc.

„Soha a demokratikus Magyarország történetében nem volt olyan megosztott az ország, mint most. Soha nem fordult egymással szembe magyar a magyarral annyira, mint az elmúlt 10 évben. Nemzet és nemzeti kormányzás helyett pártállam és pártlogika diktál.”

Hozzáteszi: semmit nem ér az összeszerelő üzemként létező Magyarország gazdasági növekedése, ha közben a közjó helyett a szűk politikai-gazdasági elitcsoportok érdekét szolgálja a kormány.

„A kormányzati propaganda fénypontjában álló családvédelmi akciótervek ellenére békeidőben még soha nem született olyan kevés gyermek, mint a tavalyi esztendőben. A cinikus nyugdíjpolitika miatt a mai nyugdíjasok egyre rosszabbul élnek a még aktív polgártársaikhoz képest. Magyarország elveszítette barátait az európai népek közösségében, a magyar kormányfő a tiszteletreméltó demokrata helyett a kínos bajkeverő kategóriájába került” – közölte a volt kormányfő.

Párbeszéd: Bástya elvtárs

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke szerint Orbán Viktor megfáradt Bástya elvtársat játszott évértékelőjén: a „ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” jegyében beszélt kormánya eredményeiről. Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak nincsenek is eredményei, az irredenta, migránsozós, kommunistázós, sorosozós, unió-, bíróikar- és cigányságellenes retorika mögött üresség, szégyen és kudarc bújik meg.

Szabó Tímea hiányolta, hogy az egészségüggyel, az oktatással és a lakhatási válsággal foglalkozott volna a beszéd.

„A kormány klímatervével is probléma van: az, hogy az nem klímaterv. Orbán a klímaválság kapcsán nemhogy válaszokat nem ad, de még a kérdéseket sem érti. És a miniszterelnök valószínűleg azt is elfelejtette, hogy a Fidesz képviselői voltak egyedül azok, akik nemrég nem szavazták meg az Európai Parlamentben az egyszer használatos műanyagok betiltását az Unióban” – közölte.

A Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor megoldások helyett ismét milliárdokba kerülő „nemzeti konzultációval” tereli el a figyelmet a lényegről, és hajszolja a magyar embereket egy újabb gyűlöletháborúba.

LMP: mesevilág

Az LMP szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által vasárnap bejelentett klímavédelmi intézkedéseket már régen meg kellett volna tenni, azok nincsenek összhangban a jelenlegi kihívásokkal - mondta Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus a kormányfő évértékelőjére adott reakciójában kiemelte: kizárólag akkor tudnak hinni a kormánynak a környezet- és természetvédelem területén, ha azonnali érdemi változtatásokat hajt végre. Schmuck Erzsébet szerint a kabinetnek elsőként létre kellene hoznia egy klíma- és fenntarthatósági minisztériumot, továbbá a költségvetésben is forrásokat kellene elkülönítenie az ágazatnak.

Kiemelte, az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben nem tett semmit a környezet- és természetvédelem területén, sőt teljesen leépítette annak intézményrendszerét is, kezdve a szaktárca megszüntetésével.

Az LMP politikus szólt arról is, a kormányfő nem veszi figyelembe, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő, amikor az "atomenergia bebetonozásával" akarja csökkenteni az ország szén-dioxid kibocsátását. Megjegyezte továbbá, a karbonsemlegesség eléréséhez nem elég csupán fákat ültetni, hanem erdőket kell létrehozni.

Kendernay János, az LMP másik társelnöke úgy fogalmazott, Orbán Viktor "mesevilágban él", mivel nem látja, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedését egyrészt az uniós támogatások, másrészt a külföldön munkát vállaló magyarok hazautalásai alapozták meg. Hangsúlyozta, a kormányfő úgy próbál meg szabadságharcot hirdetni a brüsszeli elittel szemben, hogy annak valójában saját maga is része. Erre utal ugyanis, hogy Magyarország a "nemzetközi ipari lobbi szószólója" lett Brüsszelben, az országban létrejövő nagy beruházások pedig nem a magyar emberek, hanem a multinacionális cégek érdekeit szolgálják - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×