eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Védőfelszerelést viselő kórházi dolgozó eligazítást ad egy párnak a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. A kínai egészségügyi hatóságok szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Nógrádi György: sokkal több a koronavírus-fertőzött, mint amit Kína elismer

Az alapvető probléma Nógrádi György szerint az, hogy a kínaiak nem hozzák nyilvánosságra a teljes igazságot. A fertőzöttek száma a sokszorosa lehet annak, mint amit a kínaiak mondanak - mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.

A koronavírus tetőzése az előrejelzések szerint március, áprilisi környékére várható, nyáron pedig meg fog szűnni, mert 40 fok fölött a vírus megsemmisül. Az alapvető probléma Nógrádi György szerint az, hogy a kínaiak nem hozzák nyilvánosságra a teljes igazságot. A jelenlegi ismeretek szerint 30 és 200 ezer közé tehető a fertőzöttek száma Kínában, ez a sokszorosa annak, amit a kínaiak mondanak. Hasonló volt a fertőzöttek száma Európában 1918-ban a spanyolnátha-járványnál.

Nagy probléma, hogy egy beteg ember 2-3 másikat fertőz meg, ráadásul a fertőzöttek mindössze 25 százaléka produkál tüneteket, a többieknél semmilyen tünet nincs. Ez rendkívül nehézzé teszi a szűrést – mondta Nógrádi György.

A kínaiak azon gondolkodnak, hogy meghosszabbítják a holdújév miatti iskolai szünetet, mert ezzel a vírus terjedését le tudják lassítani, illetve felmerült, hogy esetleg lezárják Pekinget is. A turizmus így is hatalmas károkat szenved, hiszen a kínaiak imádnak utazni, de nagyon sok légitársaság leállította a kínai járatait.

Kínában a járványt elsősorban állambiztonsági ügyként kezelik. A kínai hatóságok tiltakoznak az a felvetés ellen, hogy esetleg egy laborból terjedhetett el ez a vírus. A titkosszolgálatok ugyanakkor igyekeznek beszerezni az információkat a kínai állambiztonságtól. Nógrádi György ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírusról bejövő hírek jelentős része vagy torz, vagy nem igaz.

A koronavírusról korábbi cikkeinket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×