INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

koronavírus

nógrádi györgy

állambiztonság

Védőfelszerelést viselő kórházi dolgozó eligazítást ad egy párnak a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. január 30-án. A kínai egészségügyi hatóságok szerint eddig 170 ember halt meg a koronavírus új, először Hupej tartományban azonosított változata okozta betegségben, a fertőzöttek száma meghaladja a hétezret. A kórokozó a világ több országában megjelent.

Nógrádi György: sokkal több a koronavírus-fertőzött, mint amit Kína elismer

InfoRádió

Az alapvető probléma Nógrádi György szerint az, hogy a kínaiak nem hozzák nyilvánosságra a teljes igazságot. A fertőzöttek száma a sokszorosa lehet annak, mint amit a kínaiak mondanak - mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő.

A koronavírus tetőzése az előrejelzések szerint március, áprilisi környékére várható, nyáron pedig meg fog szűnni, mert 40 fok fölött a vírus megsemmisül. Az alapvető probléma Nógrádi György szerint az, hogy a kínaiak nem hozzák nyilvánosságra a teljes igazságot. A jelenlegi ismeretek szerint 30 és 200 ezer közé tehető a fertőzöttek száma Kínában, ez a sokszorosa annak, amit a kínaiak mondanak. Hasonló volt a fertőzöttek száma Európában 1918-ban a spanyolnátha-járványnál.

Nagy probléma, hogy egy beteg ember 2-3 másikat fertőz meg, ráadásul a fertőzöttek mindössze 25 százaléka produkál tüneteket, a többieknél semmilyen tünet nincs. Ez rendkívül nehézzé teszi a szűrést – mondta Nógrádi György.

A kínaiak azon gondolkodnak, hogy meghosszabbítják a holdújév miatti iskolai szünetet, mert ezzel a vírus terjedését le tudják lassítani, illetve felmerült, hogy esetleg lezárják Pekinget is. A turizmus így is hatalmas károkat szenved, hiszen a kínaiak imádnak utazni, de nagyon sok légitársaság leállította a kínai járatait.

Kínában a járványt elsősorban állambiztonsági ügyként kezelik. A kínai hatóságok tiltakoznak az a felvetés ellen, hogy esetleg egy laborból terjedhetett el ez a vírus. A titkosszolgálatok ugyanakkor igyekeznek beszerezni az információkat a kínai állambiztonságtól. Nógrádi György ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a koronavírusról bejövő hírek jelentős része vagy torz, vagy nem igaz.

A koronavírusról korábbi cikkeinket ITT találja.

Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Kapcsolódó hang

Koronavírus - Nógrádi Gyórgy
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018