INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 11. kedd
Tiborc, Zsuzsanna

simonka györgy

fidesz

csalás

bíróság

vádirat

Simonka György orosházi jelölt a Fidesz-KDNP Békés megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón, Békéscsabán 2014. március 4-én.

Simonka György bíróság elé állt

Infostart

A vádiratot meghallgatta, de nem látja az összefüggést a 70 ezer oldalnyi nyomozati irat és a 200 oldalas vádirat között, a fideszes parlamenti képviselő bízik az ártatlanságában.

Megkezdődött Simonka György Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő és 32 társa pere a Fővárosi Törvényszéken. A kormánypárti politikust és társait bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják.

A tárgyalás helyszínén az ATV-nek nyilatkozva ezt mondta: "Természetesen nem követtünk el semmiféle bűncselekményt, nem örülünk annak, hogy itt kell lennünk, de most lehetőség nyílik arra, hogy elmondjuk,

mi nem bűnözők vagyunk, hanem ártatlanok.

Nem találom a kapcsolódási pontokat a nyomozati anyag és a vádirat között, ezért remélem, kimondják az ártatlanságomat."

Az előkészítő tárgyaláson Simonka György felvetette, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt és Bod Tamás - a politikus ügyeit régóta figyelő - újságírót is zárják ki a tárgyalásról, de a bíróság a nyilvánosság érdekeire hivatkozva ezt elutasította. Simonka György és védőügyvédje arra hivatkozott, hogy később mindkettő nevezett személyt tanúként szeretnék látni a bíróságon.

Simonka György azért állhat most a bíróság előtt, mert 2018 októberében Polt Péter legfőbb ügyész kérte mentelmi jogának felfüggesztését, majd a parlamenti megerősítés után meg is gyanúsította őt.

A vádirat ismertetésekor kedden elhangzott, 70 ezer oldalnyi nyomozati irat keletkezett, amiből egy 200 oldalas vádirat született, a 33 vádlott mellett pedig 33 tanúja lehet az ügynek. A vádirat ismertetéséből kiderül, hogy egy szigorú hierarchiában működő rendszerről volt szó, amely uniós és hazai források jogtalan megszerzésére jött létre. A vádirat szerint a vagyoni hátrány meghaladja az 1 milliárd 400 millió forintot.

Módszerük az volt, hogy az uniós, illetve hazai pénzből megvalósított beruházásokat és az eszközbeszerzéseket felülárazták, vagyis a kérelmekben valótlan adatokat tüntettek fel azért, hogy jogellenesen megnövelt összegű támogatásokat vegyenek fel. Az ingatlanokat olcsón megszerezték, majd azokat minimális fejlesztéssel, fiktív értékbecsléssel szerepeltették az elismerési tervekben. Az ügyész az előkészítő tárgyaláson azt mondta, több szükségtelen beruházás is volt, az csak a haszonszerzést szolgálta - írta a hvg.hu. Az ügyész a tárgyaláson azt mondta: Simonka az uniós pénzek megszerzésére irányuló döntése után olyan céghálót épített fel, amibe bizalmi embereit helyezte, hogy irányítása alatt az általa meghatározott bűncselekményeket kövessék el.

Az előkészítő tárgyaláson az is kiderült, hogy akadt

négy vádlott, aki egyezséget kötött az ügyészséggel,

azaz minden valószínűség szerint Simonka Györgyre, illetve a többi vádlottra vallottak, ami megnehezítheti a politikus helyzetét.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018