eur:
395.9
usd:
364.98
bux:
65547.26
2024. március 19. kedd Bánk, József
Adventi koszorú az egri Dobó téren felállított színpadon advent első vasárnapján, 2016. november 27-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Advent: nagyon veszélyes időszak kezdődik Magyarországon

Advent idején országszerte több a lakástűz. Leggyakrabban a nyílt láng használata miatt gyullad ki a lakás - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak.

Vasárnap gyújtjuk meg az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel kezdetét veszi az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka.

Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy a tűzoltókra várakozás időszaka legyen.

Naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Télen ez a szám a duplájára emelkedik, 45 percenként kigyullad egy lakás.

A lángok legtöbbször egy-két négyzetméteren pusztítanak, de naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tűz miatt, holott ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének - hívta fel a figyelmet Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük. Ezek mind-mind növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát.

Leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet.

Olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy.

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése.

Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá.

A fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Ezek az eszközök lánggal égnek, vagy hőt termelnek, meghibásodásukból lakástűz lehet.

Gyakori, hogy a sütés és a főzés vezet tűzhöz.

Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt.

Nem kell nagy tűz tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz halálos füstmérgezést.

A dohányzás még mindig az előkelő ötödik helyen szerepel. Ne aludjunk el hamarabb, mint a cigi!

Idén eddig 5800 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit Magyarországon. Figyeljünk egymásra! Talán nem egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×