INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

budapest

felújítás

3-as metró

lánchíd

A megújult Újpest-központ metróállomás 2019. március 30-án. Ezen napon átadták a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszát.

Káosz jön a fővárosban: összeérhet két nagy felújítás

Infostart

2020-ban egyszerre folyhat a hármas metró déli és középső szakaszának rekonstrukciója, illetve hozzáláthatnak a Lánchíd felújításának is.

Augusztusban már három hónapos csúszással számolt a BKV a hármas metróvonal rekonstrukciójánál, de az Mfor forrásai a csúszást immáron egy évesre teszik, így az alagút és az állomások felújításával várhatóan 2021 őszére végeznek. A késés oka a vártnál is kiterjedtebb azbesztmentesítési munka, illetve a kritikusra nőtt építőipari munkaerőhiány.

Csakhogy a BKV nem várhat még csaknem két évet a középső szakasz felújításának megkezdésével, mert a 2021-es kezdéssel kockára tennék az uniós források felhasználását. A hármas metró korszerűsítéséhez a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban elnyert összesen 172 milliárd forint támogatás terhére nem nyújtható be számla 2023 után. Ha tehát csak a déli szakasz befejezése után kezdenének neki a középső szakasznak, akkor

bizonyosan kicsúsznának a határidőből és veszne a támogatás egy része, holott a költségvetés így is szűkös.

A BKV a portálnak azt írta, ha a középső szakasz rekonstrukciójának határidejét betartják, akkor a projekt befejeződik az uniós pénzügyi ciklus zárására. A leghosszabb, középső szakasz 9 állomásának felújítására azonban továbbra sincs kivitelező. A BKV tárgyalásos eljárást hirdetett még tavaly februárban, a négy aspiráns között ott van az északi és a déli szakasz állomásait építő Strabag és az alagút rekonstrukciós munkáját elnyerő Swietelsky is, de az ár túl magas volt, és a tárgyalások sem vezettek sikerre. A városvezetésnek hamarosan döntenie kell:

elfogadja a vártnál drágább ajánlatot és győztest hirdet, vagy új pályázatot ír ki.

Ha a déli szakasz befejezése 2021 őszére csúszik, a középső szakaszt pedig 2023-ra be akarják fejezni, akkor legkevesebb egy évig két szakaszon is dolgoznak. A BKV viszont azt jelezte, hogy mindkét szakasz egyidejű lezárására nem kerül sor, de

a középső szakasz néhány állomásának felújítását megkezdenék a déli szakasz korszerűsítésének ideje alatt.

A középső szakasz állomásainak utastereiben zajló munkálatok idején csak az érintett megállóhely kerül majd lezárásra, a szerelvények megállás nélkül fognak áthaladni az építés alatt lévő állomásokon.

A metrópótlás okozta közlekedési nehézségeket súlyosbíthatja jövőre a Lánchíd és a Váralagút felújítása. A Fővárosi Közgyűlés május végén 23,4 milliárd forintban határozta meg a Lánchíd, az alagút és a pesti villamos-közúti aluljáró felújításának költségkeretét, a beérkező ajánlatok azonban jócskán meghaladták a vártat, a legalacsonyabb ajánlati ár is 12,41 milliárddal meghaladja a rendelkezésre álló keretet. A főváros vagy eredménytelennek nyilvánítja a tendert és újat ír ki, vagy elfogadja a magasabb árat.

Elképzelhető, hogy a költségeket úgy próbálják csökkenteni, hogy

az alagút felújítását későbbi időpontra halasztják.

A felújításról szóló kormányhatározat csak 18 hónapnyi lezárást engedélyez, de ez csak a közúti forgalom korlátozására vonatkozik, a felújítás időtartama 30 hónap. Tehát a hármas metró és a Lánchíd felújítása legalább másfél évig párhuzamosan zajlik majd.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018