INFORÁDIÓ 
2020. július 6. hétfő
Csaba

áruszállítás

kikötő

koncepció

stratégia

Szénszállító uszály halad a Dunán a Margit hídnál 2015. március 21-én. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.

Páratlan elképzelés: százmilliárdos fejlesztés kezdődhet a Dunán

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

2030-ra a jelenlegi 3-ról 10 százalékra emelnék a vízi áruszállítás részarányát Magyarországon, ezért átfogó kikötőfejlesztési stratégia készült. A mintegy 100 milliárd forint értékű beruházást tartalmazó koncepció a kormány elé kerül.

Bár környezetbarát és sok esetben olcsóbb, a magyar gazdaság nem használja ki a vízi áruszállítás lehetőségeit. Részaránya még az európai átlagot sem éri el – mondta az InfoRádiónak Barna-Lázár Zoltán, az Ex Ante Kft. ügyvezetője

"Jelenleg a vízi áruszállítás körülbelül 3 százalékos részarányt képvisel a teljes áruszállításon belül, míg más országokban ez jellemzően 6-7 százalék, ez az európai uniós átlag – mutatott rá. – De miután Magyarország elkötelezett a zöld áruszállítás iránt, ezért a célkitűzés, hogy 2030-ig 10 százalékra növekedjen a részarány."

Hogy a vízi árufuvarozás aránya ilyen mértékben növekedhessen A mi Dunánk címmel országos kikötőfejlesztési stratégia készült.

A munkában mintegy 400 ágazati szereplő: kikötők, hajózási vállalatok és önkormányzatok munkatársai vettek részt.

A stratégiában a kikötők vasúti és közúti elérhetőségének javítását, modernizációját és raktártechnológiai fejlesztését is javasolják – mondta a dokumentum kidolgozásában résztvevő Ex Ante Kft. ügyvezetője.

"Ez az első olyan átfogó fejlesztési terv a magyar kikötőkre, amely stratégiai és rendszerszemléletben jelöli ki a fejlesztési irányokat.

Szerepet, funkciót ad mindegyik áruforgalmi kikötőnek,

és meghatározza azt, hogy melyik kikötőben milyen konkrét fejlesztésekre van szükség. Hol, milyen beruházás szükséges ahhoz, hogy egy-egy kikötő jól működő kikötővé válhasson – ismertette. – Vagyis az egyes kikötőkre vonatkozóan, nagyon részletes fejlesztési programot határoz meg a stratégia."

A koncepció a szükséges jogszabálymódosításokra és képzési programokra is javaslatot tesz. A most bemutatott dokumentum a kormány elé kerül, de már megkezdték több fejlesztési projekt megvalósítását. "A stratégia azonosított 20 olyan projektet, amelyeknek a megvalósítása már megindulhat. Ezek közül több európai uniós pályázatként benyújtásra kerül várhatóan a jövő év elején" – tette hozzá Barna-Lázár Zoltán.

Az átfogó kikötőfejlesztési stratégia beruházásainak összértéke mintegy 100 milliárd forint.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Országos kikötőfejlesztési stratégia készült
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018