INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

országgyűlés

parlament

hadházy ákos

kocsis máté

bírság

Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 22-én.

Nem csitul Hadházy Ákos trágárkodási ügye, lemondásra szólították fel

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Az Országgyűlés tagjaira vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítását javasolja a Fidesz Hadházy Ákos független képviselő miatt, aki múlt héten megzavarta Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti beszédét és egy trágár feliratot tartott fel az ülésteremben. A kormánypárt frakcióvezetője lemondásra szólította fel az ellenzéki politikust, aki egyébként eddig sem vett részt az üléseken, és ezután sem látja értelmét annak.

"Képviselő úr, kénytelen leszek figyelmeztetni önt, hogy ennek meg lesz a következménye" – Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke reagált így múlt héten hétfőn Hadházy Ákos független képviselő akciójára.

"Ne csináljanak cirkuszt a parlamentből. Aki erre nem képes, az forduljon szakemberhez segítségéért"

– folytatta később a házelnök.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára ezekkel a szavakkal kommentálta a példátlan esetet: "Nem tudnak annyira provokálni, hogy mi ne szeretnénk ennél jobban a hazánkat. Folytatjuk azt a munkát, amellyel megbíztak minket, amíg a választók erre felhatalmazást adnak."

"Arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ma már nem tudunk hol érvelni – adta tettére a magyarázatot Hadházy Ákos az ATV-ben. – El kell azon gondolkodni, hogy van-e annak értelme, hogy ott vagyunk. Hogy

van-e értelme, hogy eljátsszuk, hogy demokrácia van?

– tette hozzá a független képviselő, aki szerint az "önmaguk szervezését és a propaganda leküzdését" a parlamenten kívül lehet megtenni.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté múlt héten anarchista fajankónak minősítette Hadházyt, hétfőn pedig egy egész napirend előtti felszólalást szentelt a független képviselő botrányának. Két javaslattal élt.

"Az egyik az, hogy a fegyelmi szabályokra vonatkozó passzusokat szigorítsuk, ez az önök érdeke is, a másik az, hogy Hadházy Ákos távozzon a Magyar Országgyűlésből – fogalmazott a frakcióvezető, aki az érvei között említette, hogy a független képviselő az eskütétele óta nem vett részt a munkában, amikor meg egyetlen egyszer megjelent az ülésteremben, akkor trágár feliratot tartott fel, megzavarandó a miniszterelnök beszédét.

Budapest, 2019. október 21.
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én.
MTI/Kovács Tamás
Budapest, 2019. október 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI/Kovács Tamás

Hadházy Ákost vélhetően fizetésmegvonással sújtják, csak az a kérdés, hogy mekkora összegűvel. Amennyiben azt állapítják meg, hogy az Országgyűlésről szóló törvény 49. paragrafusát sértette meg, vagyis

olyasmit tett, ami ártott a parlament méltóságának és rendjének,

akkor valószínűleg a tiszteletdíja egyharmadát veszik el tőle. Ha viszont a jogszabály 50. paragrafusában foglalt

erőszakos fellépést

is rábizonyítják, akkor szinte biztos, hogy egyhavi jövedelmétől fog búcsút venni, hasonlóan azokhoz az ellenzékiekhez, akik decemberben a Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakoztak az ülésteremben.

Mindazonáltal nem kizárt, hogy megvizsgálják az ellene fellépő fideszesek eljárását is, akiknek szintén be kell tartaniuk ezeket a rendelkezéseket, tehát nem alkalmazhatnak erőszakot, vagy nem fenyegethetnek azzal.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Hadházy-botrány – Fidesz-javaslatok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018