INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

óraátállítás

családorvos

depresszió

München, 2011. október 27.A világ legkisebb ébresztőóráit gyártó Carlton egyik alkalmazottja minivekkerekkel takarja el szemét a dél-németországi Münchenben 2011. október 27-én, hogy az óraátállítás napjának közeledésére figyelmeztessen. Európa országai a hónap utolsó vasárnapjára, az október 30-ra virradó éjszaka térnek vissza a téli időszámításhoz. (MTI/EPA/Andreas Gebert)

Veszélyekkel fenyeget a vasárnapi óraátállítás

InfoRádió

Az áttérés a téli időszámításra kevésbé ártalmas az emberi szervezetre, mint a nyári, de így is ingerlékenység, lehangoltság és a koncentrálóképesség csökkenése is jelentkezhet, különösen a kiemelt kockázatú betegségcsoportok esetén.

A téli időszámításra áttérés nem viseli meg annyira a szervezetet, mint a nyárira átállás, de vannak olyan betegcsoportok, amelyeket érint - figyelmeztetett az InfoRádióban Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Elsősorban a krónikus betegségben szenvedő idősek és a kisgyerekek érzik meg, mert ez az egy óra a belső órájukat nagy mértékben megváltoztatja.

"Az átállás ezekben a csoportokban jelentősen nehezebb, napokat vesz igénybe, de

vannak, akiknek két hétbe is beletelik, mire megszokják"

- mondta az orvos. A járulékos tünetek közül a leggyakoribb az alvászavar, könnyebben felébredhetünk, és jóval fáradékonyabbak lehetünk. A tünetek között van a koncentrálóképesség csökkenése is, fokozódik a balesetveszély. Az orvos azt tanácsolja, ha fáradtabbnak érezzük magunkat, akkor inkább álljunk meg az autóval, és pihenjünk 15 percet.

"Az óraátállítás miatt a depresszió kialakulásának valószínűsége is nő, de a sötétben töltött órák száma is provokálhatja a tüneteket. Ha hangulatzavart tapasztalunk, érdemes felkeresni a kezelőorvost a megfelelő terápia érdekében" - mondta Torzsa Péter, de jelezte, mindenki tehet azért, hogy könnyebben átvészelje az óraátállítás okozta nehézségeket.

Egy-két nappal korábban érdemes a megszokott időpontnál fél órával később lefeküdni, így talán könnyebb az átállás.

Emellett a sport és a testmozgás jótékony hatással lehet mind a hangulatzavarra, mind a stresszes állapotra. A szakorvos azt javasolja, hogy menjünk ki a szabadba, minél többet relaxáljunk, esetleg jógázzunk. Vannak gyógyteák is, amelyek segítenek ennek a helyzetnek az elviselésében.

Nyitókép: Andreas Gebert

Kapcsolódó hang

Óraátállítás egészségügyi hatása - Torzsa Péter
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018