INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

karácsony gergely

adósságátvállalás

varga mihály

Karácsony Gergelyről és a főváros adósságáról posztolt a pénzügyminiszter

Karácsony Gergelyről és a főváros adósságáról posztolt a pénzügyminiszter

Infostart

Varga Mihály szerint, amikor a baloldal kerül valahol hatalomra, általában gyorsan elfogy a pénz.

Nyolcvan milliárd forintnyi adóssága van Budapestnek, ennek a legnagyobb részét - a Népszava szerint - a metrókocsi-felújítás teszi ki.

2013-ban - mint Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-posztban emlékezik rá - a kormány 220 milliárd forintnyi korábbi adósságot vállalt át a fővárostól, ezért elvileg lehetséges volna, hogy a Tarlós-éra adósságát még elviszi a kormányzat.

Az adósságátvállalással párhuzamosan viszont a kormány intézményeket és forrásokat vont el a fővárostól, így annak éves költségvetése a korábbi 500 milliárd forintról 300 milliárd alá esett - írja a lap.

A mostani eladósodás tavaly indult a cikk szerint, az idei módosított költségvetés szerint további 40-50 milliárdos hitelfelvétel jöhet. Az idei első kilenc hónapban a főváros több alkalommal is vett fel több milliárd forintos folyószámlahitelt. A beígért fejlesztési kölcsönök lehívásnak egyelőre semmi jele. Így Budapest adóssága ma biztosan meghaladja a 80 milliárdot, ami az elfogadott költségvetés szerint az év végére akár 120 milliárdra is ugorhat.

A tavaly decemberben már meglévő 80 milliárd forintos hitel egyetlen ügyhöz, a 3-as metrókocsik felújításhoz kötődik, ami - mint a Népszava emlékeztet rá - kormányközi megállapodás volt Budapest és Moszkva között.

Karácsony Gergely főpolgármester már első nyilatkozataiban felvetette az adósságrendezés kérdését. Ez ugyan nem szokványos egy önkormányzati hatalomváltás után, de nem is lenne példa nélküli.

A hazai költségvetős egyébként megengedné az átvállalást, az első háromnegyed évi államháztartási hiány 303 milliárd forint. Ez az az egész évre tervezett ezermilliárd forint 30 százaléka. A lap szerint kabinet lehetőségeinek bő tárházát épp múlt heti döntésük jelzi: egyetlen kormányhatározatban plusz 74 milliárd forintos kiadási csomagról döntöttek. Ráadásul ez a tartalékoknak és a többlettbevételeknek köszönhetően még a hiányt sem növeli. Az idei költségvetési folyamatok alapján a kormánynak az év végén akár 500 milliárd forintos mozgástere is maradhat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018