INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

metrófelújítás

lánchíd

liget projekt

karácsony gergely

tarlós istván

Ezeket a nagyberuházásokat a kellene Karácsony Gergelynek levezényelnie

Ezeket a nagyberuházásokat a kellene Karácsony Gergelynek levezényelnie

A 3-as metró és a Lánchíd felújítását már az új főpolgármesternek kell irányítania. Karácsony Gergelyre több évig tartó projektek befejezése vár.

Több jelentős nagyberuházás folytatása és elkezdése vár a most hivatalba lépett főpolgármesterre. Karácsony Gergelynek kell levezényelnie a 3-as metró felújításának befejezését, elindítani a Lánchíd régóta tervezett rekonstrukcióját és több fővárosi közterület megújítását. A legnagyobb projektek többségéhez ráadásul az európai uniós források mellett állami támogatásokat is fel kell használni.

Az InfoRádió még februárban úgy értesült, hogy októberben kezdődik a Lánchíd és környékének felújítása. A BKK akkor úgy tájékoztatott, hogy a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró és a Váralagút rekonstrukciójának első szakasza ősszel indul.

Továbbra sem tudni azonban, hogy mikor kezdődhet tényleg az 1849-ben átadott átkelő aktuális felújítása

Október elején Tarlós István, korábbi főpolgármester árfelülvizsgálatot rendelt el a Lánchíd és környékének felújítására benyújtott ajánlatoknál. A leköszönt városvezető arra is kitért, hogy már gyakrabban ellenőrzik a Lánchíd állapotát. Ez most már a jelenlegi városvezetés hatáskörébe tartozik.

Az már tavaly eldőlt, hogy az állam 7 milliárd forintot ad a beruházásra, ezért 18 hónap alatt végezni kell. Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter meg is erősítette: "Az a kérésünk, hogy másfél évnél hosszabb ideig ne tartson a felújítás. Ez műszakilag reális, megvalósítható. De kétség kívül egy komoly munkaszervezésre van szükség" – fogalmazott.

A másik legjelentősebb nagyberuházás a 3-as metró rekonstrukciója.

Az északi szakaszon márciusban végeztek, ezután láttak neki a déli szakasz megújításának. Legutóbb a Nagyvárad téri metróállomáson dolgoztak. Az eredeti tervek szerint várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz, a Belvárosi rész felújítása, ami 2022 végére érhet véget. A 3-as metró felújítása 217 milliárd forintba is kerülhet. A miniszterelnökkel tavaly novemberben született megállapodás alapján a munkákhoz az eredeti, 137,5 milliárd forinthoz további 80 milliárd forintot biztosított az állam.

Szintén kiemelt budapesti beruházás a Liget-projekt, amiről Karácsony Gergely azt mondta, a területre nem adnak ki új építési engedélyt. "Szeretném jelezni, hogy több olyan építkezés is van, ahol volt építési engedély, de ezeket megtámadták és a bíróság helyt adott, törölte. Szinte az összes projektnél nagyon komoly engedélyezési problémák merültek föl, úgyhogy várjuk ki a végét" – fogalmazott az új főpolgármester. A Városligetben egyébként a legutóbb a Millennium Háza és az új Rózsakert készült el, ezek október 26-tól látogathatóak. Eközben zajlik a Magyar Zene Háza, az Új Nemzeti Galéria, valamint a Pannon Park kivitelezése.

Bár nem nagyberuházás, fontos, régóta tervezett projekt a II. kerületi Széna tér, a VIII. kerületi Blaha Lujza tér és az Orczy tér megújítása. Jelentős sportberuházás a IX. kerületben a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság megrendezéséhez szükséges új budapesti multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok építése. Az előkészítő munkákat itt már zajlanak, várhatóan 2021. novemberében adják át a létesítményt.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ezeket a beruházásokat folytathatja Karácsony Gergely
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018