INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

önkormányzati választás

jogorvoslat

nemzeti választási iroda

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke sajtótájékoztatót tart az helyi önkormányzati és nemzetiségi választás napján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. október 13-án.

Jogorvoslat: hosszú hetek jöhetnek még

Infostart

Ha mindenki minden jogorvoslati lehetőséget "faltól falig" kihasznál, még majdnem egy hónap, mire Magyarországon végleg lezárul az önkormányzati választás és megállapítják a hivatalos végeredményeket. Jöjjön ennek a menete!

A vasárnap éjszaka az önkormányzati választásról közölt eredmények még nem tekinthetők véglegesnek, hivatalosnak pedig pláne nem, a jogorvoslati lehetőségek miatt akár az is előfordulhat, hogy a Nemzeti Választási Iroda csak november közepén állapítja meg a végeredményt.

A választás szabályai szerint vasárnap éjszaka addig kellett a szavazatokat számlálni, amíg kétszer egymás után nem jött ki ugyanaz az eredmény.

Ezeket az adatokat kellett felvezetni a hivatalos jegyőkönyvekbe, amiket a szavazatszámláló bizottságok minden egyes tagjának alá kellett írnia. Az itt megállapított eredmény ellen nem lehet fellebbezni, ám meg lehet támadni a helyi választási bizottság eredményt megállapító döntését.

A hétfői nap épp a helyi választási bizottságok számára kemény: ezekben összegzik a jegyzőkönyvi - vasárnap éjszakai - eredményeket, majd megállapítják, hol ki nyert; ez az a döntés, ami ellen fellebbezni lehet, például a szavazóköri eredményt megállapító szavazatszámlálói döntés törvénysértő voltára vagy az eredményösszesítés szabálysértő voltára hivatkozással. A fellebbező dolga viszont, hogy jelölje meg a pontos törvénysértést és azt bizonyítsa is. Minderre

három nap

áll rendelkezésre, a területi választási bizottságnál kell jelentkezni, ezek szintén három nap alatt el is bírálják a panaszt.

Amennyiben itt is döntés van, az ítélőtábláknál újra lehet három napon át fellebbezni, a bíróságok a panasz napjától pedig megint csak lesz három napjuk arra, hogy a jogerős végeredményt megállapítság. Ha csak úgy dönthetnek a panaszról, hogy újra kell számlálni a szavazatokat, akkor erre már 6 nap áll rendelkezésre.

Mindezt összeadva megállapítható, hogy

október végére lesz hivatalos eredménye a polgármester- és az egyéni listás és választókerületi választásoknak.

De itt még nincs vége: a jogerőre emelkedést követően a tízezer fősnél népesebb településeken a kompenzációs listákról mandátumhoz jutottakkal kapcsolatban lehet fellebbezni, ez egy újabb 12 napos eljárás lehet, de november 12-ig az egész eljárás csak akkor húzódik, ha mindenki minden jogorvoslati lehetőséget maximálisan kihasznál.

Nyitókép: MTI Fotószerkesztőség/Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018