INFORÁDIÓ
2021. február 28. vasárnap
Elemér

pálffy ilona

nvi

önkormányzati választás

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke és Rádi Péter, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás napján tartott sajtótájékoztatójuk után a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. október 13-án.

NVI-elnök: a leállás csak a valasztas.hu-t érintette

InfoRádió

Este 11 óráig a települések többségétől megkapta a választási jegyzőkönyveket a Nemzeti Választási Iroda – közölte Pálffy Ilona. Az NVI elnöke hangsúlyozta: a nemzeti választási rendszer rendben működött, a leállás csak a külső, nyilvános oldalt, a valasztas.hu-t érintette, és a médiumok számára elérhető közvetlen vonal is folyamatosan működött.

Vasárnap 23 órakor a feldolgozottság 81,59 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a települések ennyi százalékáról érkezett valamilyen jegyzőkönyv a Nemzeti Választási Iroda részére. A nemzetiségi jegyzőkönyveket is figyelembe véve 78,05 százalékos volt a feldolgozottság, ismertette az InfoRádiónak Pálffy Ilona, az NVI elnöke, hozzátéve, hogy utóbbiak esetében még 74 százalék hiányzik a jegyzőkönyvekből, az összesítések az éjszaka folyamán, vagy a hétfői napon fognak megtörténni.

Pálffy Ilona azt is megjegyezte, a 22 738 jegyzőkönyvből 17 748 érkezett be 23 óráig, amely szám folyamatosan nő. A polgármesteri jegyzőkönyvekből összesen 800, a főpolgármester 1408 jegyzőkönyvből 76 darab hiányzott az említett időpontban. Megjegyezte, a számokból az látható, hogy mindenütt zártak és valamennyi számlálóbizottság nagyon gyorsan dolgozott, egyúttal köszönetet mondott minden szavazatszámláló bizottsági tagnak, minden helyi választási irodának és dolgozóinak a megfeszített és komoly munkájukat.

A Nemzeti Választási Iroda által üzemeltetett informatikai rendszer, a nemzeti választási rendszer, mely a szavazatösszesítést végzi, zavartalanul működik és működött – ismertette a sajtóközleményüké. Az NVI a polgárok tájékoztatására szolgáló honlapon a kiszolgálást az este folyamán a statikus tartalomszolgáltatásra való átállással tudta biztosítani, és ez időszakosan szolgálatkiesést okozott, hangsúlyozta Pálffy Ilona. A Nemzeti Választási Iroda a választás napi eredménymegjelenítést az előre eltervezett módon, az egyszerűsített üzemmódban működő valasztas.hu honlapon kezdte el. Az átállás a tervezettnél több időt vett igénybe, ezért egyes időszakokban a honlapon a kiszolgálás szünetelt. A választások honlapja számos statikus formában közzétett közérdekű információt is tartalmaz.

Az NVI az átállás időszaka alatt is prioritásként kezelte a médiának és a pártoknak nyújtott adatszolgáltatást,

hogy a választópolgárok tájékoztatása a választások eredményéről folyamatos legyen – zárult a kommüniké.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Pálffy Ilona
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018