eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Jövőre megoldják a 3-as metró légkondicionálását - a nap hírei

Az egyik legfontosabb energiabiztonsági fejlesztésnek tartja a magyar és a román gázvezetékrendszer összekötését a külgazdasági miniszter. Megtiltotta az Államadósságkezelő Központ, hogy a bankok hitelügyletek fedezeteként elfogadják a lakossági Állampapír Pluszt. Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzik az amerikai elnök egy elfogadhatatlan szíriai beavatkozás miatt. A nap legfontosabb hírei október 7-én.

Az elmúlt öt év legfontosabb energiabiztonsági fejlesztésének nevezte a magyar és a román gázvezetékrendszer összekötését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter, az FGSZ csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta: a magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága.

Kormányzati célnak nevezte az innovációs és technológiai miniszter, hogy Magyarország ne csak az autó- és közúti járműipar, hanem a repülőgépipar nyertesévé is váljon. Palkovics László a repülőgépgyártással foglalkozó Magnus Aircraft pécs-pogányi üzemének átadásán arra hívta fel a figyelmet, hogy csak az utóbbi egy évben az Airbus, a Lufthansa Technik, Rolls Royce is beruházásokat indított Magyarországon.

Megtiltotta az Államadósságkezelő Központ, hogy a bankok hitelügyletek fedezeteként elfogadják a lakossági Állampapír Pluszt.Az ÁKK közleménye szerint a Magyar Állam szándéka, hogy a lakosságnak szánt állampapírok kizárólag a tényleges megtakarítással rendelkező magánszemélyek számára biztosítsák a kiemelkedő kamatozást.

Több mint 52 milliárd forinttal nőtt a jegybank nyeresége az első félévben. Ez csaknem 34 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt. A féléves jelentés alapján a legnagyobb mértékben a kamateredmény javult, ami a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelésnek eredményre gyakorolt hatásával magyarázható.

Már mintegy félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni a kormány a családi otthonteremtési kedvezménnyel - összegezte a legutóbbi adatokat a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot.

Augusztusban ismét nőtt az ipari termelés, amely 3 tized százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnagyobb súlyú járműgyártásban jelentősen lassult, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában kissé gyorsult a növekedés üteme az előző hónaphoz képest.

Jövőre megoldják a 3-as metró légkondicionálását – ígérte a főpolgármester. Tarlós István az M1-en hozzátette: lesz rá fedezet, ugyanis a 2006 előtti Alstom-szerződésekből mintegy 36 milliárd forintot perelt vissza a Fővárosi Önkormányzat.

Alternatív szavazatszámláló rendszert helyez üzembe az ellenzék az október 13-ai önkormányzati választás napjára - jelentette be az ellenzék főpolgármester-jelöltje.Karácsony Gergely indoklásként arról beszélt: az ellenzék aggódik a választás tisztaságáért, ezért Budapesten mindent megtesz az esetleges csalások megelőzésért.

Megbánta a történteket, de nem lép vissza a polgármester-jelöltségtől Borkai Zsolt. A győri polgármester részben manipuláltnak, részben valódinak nevezte a napokban róla megjelent felvételeket. A győri polgármester szerint politikai ellenfelei állnak az ügy mögött és büntetőeljárást megindítását kezdeményezi.

Budapesten hagyományos dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt rekviemmel búcsúztatták a Hableány hajó balesetének áldozatait. Cso Kjo Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete hangsúlyozta: a tragédia után a magyar kormány minden szükséges erőforrást rendelkezésre bocsátott az eltűntek felkutatásához.

Ismét szállítható friss sertéshús Szerbiába Magyarországról. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a magyar főállatorvos most arról tárgyal a szerb illetékesekkel, hogy az engedélyt kiterjesszék a húskészítményekre, valamint az élő sertésre.

Ausztriában kormányalakítási megbízást adott az államfő Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Néppárt vezetőjének. Alexander Van der Bellen a találkozó után úgy vélte: a tömörülés képes lesz sikeres koalíciós tárgyalások után kormányt alakítani.

Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzik az amerikai elnök. Donald Trump Twitter-bejegyzésében óva intette Ankarát egy esetleges elfogadhatatlan mértékű észak-szíriai beavatkozástól. A Fehér Ház vasárnap jelezte, hogy nem támogatja a várható török hadműveleteket, ezért az amerikai katonák elhagyják a térséget.

A sejtkutatás területén elért eredményeiért két amerikai és egy brit tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.William Kaelin, Gregg Semenza és Peter Ratcliffe annak felfedezéséért részesül a legrangosabb tudományos elismerésben, hogy a sejtek miként érzékelik az oxigénszint változását és hogyan alkalmazkodnak hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×