eur:
394.6
usd:
365.12
bux:
65493.78
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kormányalakítási megbízást kapott Sebastian Kurz

Indulhat a tárgyalás a pártokkal. Nagykoalícióra két esetben van lehetőség, kis többségre egy harmadikban. Az Osztrák Néppárt vezetője elmondta, milyen céljai vannak.

Kormányalakítási megbízást adott hétfőn Alexander Van der Bellen osztrák államfő Sebastian Kurznak, a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjének. A korábbi kancellár és az államfő ezt megelőzően mintegy egy órán át tárgyalt egymással, és az államfő a megbeszélések alapján arra a következtetésre jutott, hogy az ÖVP képes lesz sikeres koalíciós tárgyalásokat követően kormányt alakítani.

Alexander Van der Bellen a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy erős Ausztriát szeretne egy megerősödött Európában.

Az államfő a leendő osztrák kormánnyal kapcsolatban azt mondta: "számára nem az a fontos, mely pártok kormányoznak, sokkal inkább az, hogy mely érdekek alapján kormányoznak".

A legfontosabb feladatnak jelölte meg a fenyegető klímakatasztrófa elleni fellépést, az államfő szerint ugyanis az ország érdeke, hogy konkrét intézkedéseket hozzon annak megelőzésére. Ezen kívül a leendő kormány főbb feladatai között nevezte meg az államfő a igazságszolgáltatás függetlensége és a biztonság érdekében hozandó intézkedéseket is.

Sebastian Kurz az államfővel folytatott egyeztetés után hangsúlyozta, hogy cselekvőképes és stabil kormányt szeretne, amely Ausztria érdekében tevékenykedik, és megbirkózik a kihívásokkal. Leendő kancellárként a főbb feladatok között említette, hogy

  • meg kell birkózni egyebek mellett a fenyegető gazdasági megtorpanással, a német gazdaság kedvezőtlen adataival, a megoldatlan brexitkérdéssel;
  • ugyanakkor alacsonyan kell tartani a munkanélküliséget, folytatni kell a megkezdett adócsökkentést, és az illegális migráció elleni küzdelmet Ausztriában és Európában is;
  • de emellett nemzeti és nemzetközi szinten is kell részt vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben is

- tette hozzá Kurz.

A politikus a kormányalakítási megbízást követően parlamenti súlyuk sorrendjében kezd tárgyalásokat a többi párt vezetőjével. Két pártból álló stabil többséget az ÖVP akkor tudhat maga mögött a parlamentben, ha visszatér a nagykoalíciós kormányzáshoz a szociáldemokratákkal, vagy előző koalíciós partnerével, a jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) alakít kormányt. Ha az ÖVP a Zöldekkel lép szövetségre, kis parlamenti többséggel kormányozhatnának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×