INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

tankönyv

maruzsa zoltán

könyvkiadó

Tankönyveket válogatnak az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában 2017. augusztus 9-én. Az oktatási intézmény 24 osztálya 542 diákjának hétezer tankönyvet szállítottak ki.

Újabb könyvkiadók vásárlását tervezi az állam

InfoRádió / MTI

Pótlólag 642 millió forintért rendeltek az iskolák tankönyveket - közölte a köznevelésért felelős államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az elmúlt hetekben három kiadó teljes tankönyv-portfólióját is felvásárolta az állam.

Rendben lezajlott a tankönyvek pótrendelése, október 1-ig 614 ezer könyvet, illetve munkafüzetet rendeltek az iskolák 642 millió forint értékben - közölte Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón emlékeztetett: augusztusban 13 millió tankönyvet szállítottak ki több mint négyezer iskolába 11,2 milliárd forint értékben.

Az intézmények a pótrendeléseket a tanulók tavasztól szeptember 1-jéig történt iskolaváltása miatt adták le. Ezeket a tankönyveket már kiszállították, illetve a napokban szállítják ki - tette hozzá Maruzsa Zoltán.

Az államtitkár kitért arra is:

az elmúlt hetekben három kiadó teljes tankönyv-portfólióját is felvásárolta az állam.

Közülük a legnagyobb a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Croatica kiadója, amelytől 171, többnyire kis példányszámú, a nemzetiségi oktatásban használt tankönyvet vettek meg.

Hozzátette:

a közeljövőben is terveznek még néhány kiadóvásárlást.

Azt mondta: az idei tankönyvrendelésben 85 százalék fölötti volt az állami kiadású tankönyvek aránya, és a kormánynak nem célja a 100 százalék elérése. Az idegen nyelvű - különösen az angol - tankönyveknél számítanak a nemzetközi nagy kiadók jelenlétére.

Megerősítette, hogy 2020-tól már nemcsak az 1-től 9-ik évfolyamon tanuló, hanem valamennyi, a köznevelésben tanuló diák ingyen kapja majd a tankönyvet.

Az ingyenes tankönyvek biztosítására az ideinél 2,8 milliárd forinttal több, 13,9 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben.

Beszámolt arról is:

a következő tanévtől a minisztérium közvetlenül a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello) számolja el a tankönyvek árát, így az iskoláknak csak a tankönyvrendeléseket kell leadniuk.

Ezzel jelentősen csökken a bürokrácia - jegyezte meg.

Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Kapcsolódó hang

191004 BEL1 1415 Tankönyvek Maruzsával öf DÁ
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018