eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Gyökeres változás jön az iskolai nyelvoktatásban

A technikumokban egy nyelvet fognak tanulni, de azt olyan magas óraszámban, mint amennyiben a gimnáziumokban a két nyelvet tanulják.

Az innovációs minisztérium tervei szerint a megújuló szakképzés biztosítani fogja a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges tudást. A technikumokban az idegen nyelvi óraszámok ugyanolyan magasak lesznek, mint a hagyományos gimnáziumban. Annyi különbséggel, hogy a technikumok diák­jai egy idegen nyelvet tanulnak, de azt annyi órában, mint a gimnáziumi tanulók a két nyelvet. Az első két évben lesz nagyobb hangsúly a közismereti tantárgyak oktatásán, 11. évfolyamtól ez csökken, és a szakmai gyakorlat kap nagyobb hangsúlyt, a nyelvoktatást viszont végig kiemelten kezelik - tudta meg a Magyar Nemzet.

Jelenleg a szakgimnáziumok (­leendő technikumok) kerettanterve szerint heti négy nyelvórájuk van a tanulóknak, a hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban pedig mindössze heti két órát fordítanak nyelvtanulásra. Az új Nemzeti alaptanterv elképzelései szerint 2020-tól kötelező alapóraszámként 10. osztályig hat, a felsőbb évfolyamokon pedig hét nyelvórát írnának elő a középiskolásoknak. A szakgimnáziumokban heti hat, majd nyolc órában maximálnák a nyelvoktatást. A kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok lehetősége a technikumokban tanulókra is érvényes lesz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×