eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Aggódnak a vaddisznók elszaporodása miatt

A vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen az afrikai sertéspestis terjedésére hivatkozva. A vaddisznók elszaporodása miatt Kassán is nagy az aggodalom. Az állatok már nappal is bemerészkednek az egyik városszéli lakótelepre.

A Korzár napilap értesülései szerint a Kassától délre fekvő Abaújnádasdon, Hernádgönyűn, Szinyán, Kenyhecen és Miglécen a községi hivatalok bejárási tilalmat rendeltek el a helyi vadászterületekre. A települések a tilalmat azzal indokolták, hogy a közeli, magyarországi területeken afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, s mivel nem kizárható, hogy a vadak a határ szlovákiai oldalára is átjönnek, fennáll a veszélye, hogy a vadászterületekre kilátogató személyek a határzónából tovább hurcolják a kórokozót a járás egyéb részeire.

Magyarországon a Nébih adatai szerint a laboratóriumi vizsgálatok afrikai sertéspestist igazoltak több, a Tisza mentén talált vaddisznó tetemben. Az új esetek, valamint a Tisza, mint közvetítő forrás jelentette kockázat miatt a szakértői csoport több terület kockázati besorolását magas kockázatúról fertőzöttre módosította.

Legutóbb a Heves megyei Poroszló térségében találtak három elhullott, afrikai sertéspestis vírussal fertőzött vaddisznót.

Szlovákiában az érintett vadászterületeken keresztül folyik a Hernád, de több tó, valamint turista- és kerékpárút is található. Ezért a tilalom főként a horgászokat, a kerékpárosokat, a természetjárókat és a kutyasétáltatókat érinti. Nagy István, Migléc polgármestere elmondta, hogy a tilalmat a vadásztársaság és a járási hivatal közös kérésére rendelték el. A területet nem őrzik, csak szúrópróba szerűen ellenőrzik a vadásztársaság és a rendőrség emberei. A bejárási tilalom a határozatok visszavonásáig marad érvényben, és a megszegéséért 30-tól 3000 euróig terjedő pénzbírság szabható ki.

A Tőketerebesi járásban a legrosszabb a helyzet, ahol a földművelésügyi minisztérium adatai szerint a laborvizsgálatok eddig

23 esetben erősítették meg a vírus jelenlétét az elhullott állatokban:

12 esetben vaddisznóban, 11-ben pedig házisertésben mutatták ki a kórt. A szaktárca mobil hűtődobozok térségbe való eljuttatásával nyújt segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatják, míg kézhez nem kapják a laboreredményeket.

A vaddisznók elszaporodása miatt Kassán is nagy az aggodalom. Ezekkel az állatokkal leginkább a Téhányi lakótelepen van gond. Itt ugyanis gyakran nappal is belátogatnak a játszóterek és panellakások közé. A városrész polgármestere kérte az erdészetet, adjon engedélyt a lakótelep közelében a vaddisznó állomány kilövésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×