eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Rémület Magyarországon: támad a poloskák második generációja

Magyarországon ezekben a hetekben fejlődik ki a márványos poloskák második generációja, az invázió tehát nem hagyott alább - mondta el az InfoRádiónak Vétek Gábor, a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékének egyetemi docense.

Jegyezzük meg a nevét: ázsiai márványos poloska. Így hívják életünk legújabb megnyomorítóját.

"Joggal okoz rémületet. A magyarországi nemzedékszámát a Szent István Egyetem Rovartani Tanszékén az elmúlt évben kezdtük el részletesen vizsgálni, ez alapján úgy tűnik, egy kétnemzedékes fajról beszélünk" - mondta el az InfoRádióban a tanszék egyetemi docense, Vétek Gábor. Hozzátette, tőlünk északra kevesebb, délre több nemzedék is kialakul ebből a rovarból.

Nálunk "ezidőtájt már megjelentek a második nemzedék imágói, a mostani rovargyűjtésünk is alátámasztja ezt. Frissen kialakult, kifejlett egyedeket találtunk, de

a nemzedékek átfednek egymással, tehát folyamatosan találni nagyon pici lárvákat és kifejlett egyedeket is"

- tette hozzá.

Megerősíti: Budapesten kőrisfákon, juharfákon, gyümölcsfákon és díszfákon egyaránt meg lehet figyelni a példányait.

"Nem hatja meg a poloskákat, hogy a kajsziszüret már a vége felé tart, mert átmennek a következő szezonális gyümölcsre, az őszibarackra, az érőfélben lévő almatermésekre"

- ecsetelte Vétek Gábor.

Ez a poloskafaj a szakértő szerint nem túlságosan válogatós a táplálékot tekintve. "Úgy a fák termésén, mint a zöldség- és szántóföldi növények termésein is előszeretettel szívogatnak.

Ha idén valaki esetleg idén még nem látott a paprikában, paradicsomban, zöldbabban poloskát, az már csak idő kérdése, legkésőbb augusztus-szeptemberben ott lesznek,"

a zöldbabon, paradicsomon, paprikán, padlizsánon, uborkán - mindenfélén, aminek vonzó számára a gyümölcse, termése - jelentette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×