INFORÁDIÓ
2023. március 31. péntek
Árpád

feledy botond

boris johnson

brexit

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért küzdő Boris Johnson egykori külügyminiszter támogató körében egy kampányrendezvényen Maidstone-ban 2019. július 11-én. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért Johnson és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter maradt versenyben.

Feledy Botond: száz napot a brexitnek szentel Boris Johnson

A brexit végrehajtásán kívül szerény programpontokkal állt elő Boris Johnson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Feledy Botond. A külpolitikai elemző szerint a külső hasonlóságokon és a kommunikáción kívül az új brit kormányfő más politikai karakter, mint Donald Trump amerikai elnök.

Boris Johnson legfontosabb választási üzenete a párttársai számára az volt, amit parlamenti beszédében kedden elmondott:

mindenképpen megtörténik a brexit október 31-én

- vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában Feledy Botond.

"Az ígérethez néha könnyelműen hozzáfűzte, hogy akár újra is tárgyalhatja ezt a kilépést, de ez az út biztosan nagyon rögös lenne, különösen úgy, hogy Ursula von der Leyen új európai bizottsági elnök is megkapta azt a megbízatást, hogy nem szabad újranyitni a tárgyalásokat a britekkel" - tette hozzá.

A másik oldalról pedig, ha kilépéspárti lesz Boris Johnson, akkor szerinte

a kabinet is ebbe az irányba rendeződik át Londonban, vagyis sorban távoznak a "crash-out", azaz a megállapodás nélküli brexit ellenzői,

még úgy is, hogy kevesen gondolják, ez az út jót tenne Nagy-Britanniának.

Boris Johnson karaktere szerinte a jövőben is ellentmondásos marad, de a frizurában látható hasonlóság mellett mégsem annyira hasonlít Donald Trumphoz, mint azt sokan mondják.

"Donald Trump egy ingatlanmágnás, aki a politikából nem kapott soha korábban merítést, nem volt választott pozíciója, itt pedig

egy kipróbált, veterán brit politikussal van dolgunk, aki a legelőkelőbb brit kollégiumban David Cameronnal is együtt nevelkedve érkezett, a politikai élet összes iskoláját végigjárva.

Egyéni helyről megválasztva több helyről is bekerült a Westminsterbe, londoni polgármester is volt. Az egy dolog, hogy a kommunikációjuk hasonlít, kérdés, hogy a politikájuk fog-e" - vetette fel Feledy Botond.

A külpolitikai elemző szerint

Johnson első száz napja a brexité lesz, de ez nem jelenti azt, hogy ne foglalkozna más ügyekkel is,

például az oktatással, és rengeteg kiigazítással is foglalkozni szeretne, de nagy horderejű, a költségvetést mélyen érintő kérdést eddig nem érintett, ez akár utalhat arra is, hogy közeleg egy újabb választás.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Kapcsolódó hang

Feledy Botond - Aréna, előzetes
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018