INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

deutsch tamás

európai bizottság

fidesz

európai unió

ursula von der leyen

trócsányi lászló

aréna

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2017. augusztus 22-én. Az Invitel  telekommunikációs szolgáltató kínálatában is megjelenik a kedvező árú Digitális Jólét Alapcsomag; a védjegy használatáról ezen a napon írtak alá  megállapodást.

Deutsch Tamás: a csúcsjelölti rendszer egy uniós homokozó

Infostart / InfoRádió

A V4-eknek saját érdekükben szorosan együtt kell működniük, Ursula von der Leyent pedig a jövő héten megtehetik az Európai Bizottság elnökének; Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában azt is mondta, Trócsányi Lászlóra komoly terület várhat EU-s biztosként.

Új koalíciók jellemezhetik az Európai Parlament munkáját a most következő ciklusban - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője.

"Két lehetőség áll az Európai Parlament előtt; én nagyobb esélyét látom annak, hogy

egy nagy, balközéptől a szélsőbalig terjedő összeborulás lesz az Európai Parlamentben, szocialisták, a nevüket is szégyellő liberálisok, a zöldek és a kommunisták részvételével.

Ne felejtsük el, a kommunistákhoz képest is még szélsőbaloldalibb, független képviselők is vannak még 8-10-12-en, ez lesz szerintem az új ciklus elején a gyakorlatban érvényesülő, de a nyilvánosság előtt letagadott többségkialakítási törekvés. Papíron persze a Néppárt, a Szociáldemokraták és a Liberálisok többségben vannak, utóbbiak néha bele akarják majd venni a Zöldeket, ennek az alternatívája az, ha a Néppárt végre képes azt felismerni, hogy van egy normális, az értékválasztásunk, a megközelítésünk mentén történő együttműködési lehetőség a tőlünk jobbra állókkal, akik vállalhatóak és európai együttműködésben gondolkodnak, de nem a baloldali és liberális gondolkodók mentén."

Deutsch Tamás hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek országainak saját érdekükben szorosan együtt kell működniük.

"Ha nem kapaszkodunk össze, a közép-európai régió leszalámizása újra gyakorlattá válik.

A V4-ek összlélekszáma 65 millió, nagyobb, mint Franciaországé, a francia-német kereskedelmi volumennél pedig nagyobb a német-V4. Tehát súlyunkat, erőnket, gazdasági teljesítőképességünket tekintve az Európai Unió döntéshozatalában meghatározó együttműködést lehet velünk kötni."

A fideszes európai parlamenti képviselő a Fidesz és a Néppárt kapcsolatáról is beszélt.

"Mi a Néppárt politikai irányvonalának olyan módosítását szeretnénk elérni, amely politikai irányvonal újra egy gyarapodó, erősödő sínre tereli a Néppártot. De nem szeretnénk ráerőltetni senkire semmit."

Deutsch Tamás hozzátette: bár az RMDSZ képviselői a román delegáció tagjai, a Fidesz-KDNP-frakció számít a szavazataikra.

Ursula von der Leyen szerinte jó jelölt az Európai Bizottság elnöki posztjára, ha őt mégsem választják meg, akkor várhatóan minden fontos uniós szervezet élére új jelöltet kell keresni.

"Személyes benyomásaim szerint ha nem is egyöntetűen, de a szükséges többséggel a német néppárti-kereszténydemokrata hadügyminisztert az Európai Parlament támogatni fogja. A mellette javasolt személyek az egyéb pozíciókra ha bármelyik bukik, akkor azt gondolom, új jelölteket kell keresni mindegyik pozícióra."

A Fidesz-KDNP európai parlamenti csoportjának vezetője szerint az Európai Bizottság elnöki posztja miatt létrehozott csúcsjelölti rendszer nem alkalmas a céljára.

"Végül is a csúcsjelölti rendszer nem tudott érvényesülni. Én színjátéknak is tartom, a kitalálásában a világon semmilyen szerepet nem játszott az a hangoztatott érv, hogy ezzel még demokratikusabb a működés. Ez egy

belterjes, európai uniós intézményi homokozó,

ahol nem arról van szó, hogy hogyan lesz jobb a polgároknak, hanem hogy hogyan érvényesíthetők jobban a hatalmi szempontok."

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy Trócsányi László, a magyar komány biztosjelöltje esélyes egy komoly szakterület vezetésére.

"Felkészültsége a legfelkészültebb biztosjelöltek közé fogja őt emelni, komoly teljesítmény, ami a sajátja ügyvédként, közigazgatási-miniszteriális tapasztalatai vannak. Jó esély van arra, hogy a V4-térség számára fontos terület munkáját fogja majd irányítani."

Nyitókép: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Deutsch Tamás - Aréna, 1. rész
 
Deutsch Tamás - Aréna, 2. rész
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018