eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Parádés és elkeserítő hírek a horgászat szerelmeseinek

Újabb három halfajra szabtak ki halfogási tilalmat - közölte az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások igazgatóhelyettese. A szabályszegők az eltiltás mellett akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Hat halfaj fogási tilalma kezdődött meg április 15-én, azóta május 2-ával a ponty, a harcsa és a compó fogási tilama is életbe lépett.

"Ebben az időszakban a természetes szaporodási időszakuk van ezeknek, szükség van az állománypótlásra" - indokolt az InfoRádióban Csachné Rubint Etelka, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások igazgatóhelyettese.

Az új tilalom május 31-éig tart, kivéve a kősüllőnél, ennek esetében június 28. éjfélig van korlátozás. Jó hír is van a horgászok számára, ugyanis április 30-án szabadult a tilalom alól a fogas, a balin és a sügér.

A tilalmakkal kapcsolatban arra kell még figyelni, hogy egyes vizeken lehet még eltérés.

"Például a harcsa esetében nem vonatkozik a tilalom a 100 centiméternél hosszabb egyedekre, de lehet olyan vízterület, ahol a halgazdálkodó mégis tiltja ezen példányok kifogását. Mindig meg kell nézni a területi engedélyt" - figyelmeztetett.

Ugyanakkor vannak olyan felületek, ahol a tilalmi idők sem érvényesek, ugyanis a halszaporodás sem biztosított, és a halgazdálkodási hatóság felmentést adott a tilalom alól.

A tilosban fogdosók halvédelmi bírságra számíthatnak, például

egy tilalmi időben kifogott, 10 kilós pontynál akár 150 ezer forint is lehet a hal értéke, minimálisan ez lesz a kiszabható bírság.

De sok esetben nagyobb büntetés, hogy az adott halfogót eltiltják a horgászati tevékenységektől - 3 hónaptól 3 évig terjedő időre. Ettől komoly visszatartó erőt várnak a jogalkotók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×