INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

hal

horgászat

halász

Parádés és elkeserítő hírek a horgászat szerelmeseinek

Parádés és elkeserítő hírek a horgászat szerelmeseinek

Újabb cikkünk a témában:

Újabb három halfajra szabtak ki halfogási tilalmat - közölte az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások igazgatóhelyettese. A szabályszegők az eltiltás mellett akár 150 ezer forintos bírságra is számíthatnak.

Hat halfaj fogási tilalma kezdődött meg április 15-én, azóta május 2-ával a ponty, a harcsa és a compó fogási tilama is életbe lépett.

"Ebben az időszakban a természetes szaporodási időszakuk van ezeknek, szükség van az állománypótlásra" - indokolt az InfoRádióban Csachné Rubint Etelka, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások igazgatóhelyettese.

Az új tilalom május 31-éig tart, kivéve a kősüllőnél, ennek esetében június 28. éjfélig van korlátozás. Jó hír is van a horgászok számára, ugyanis április 30-án szabadult a tilalom alól a fogas, a balin és a sügér.

A tilalmakkal kapcsolatban arra kell még figyelni, hogy egyes vizeken lehet még eltérés.

"Például a harcsa esetében nem vonatkozik a tilalom a 100 centiméternél hosszabb egyedekre, de lehet olyan vízterület, ahol a halgazdálkodó mégis tiltja ezen példányok kifogását. Mindig meg kell nézni a területi engedélyt" - figyelmeztetett.

Ugyanakkor vannak olyan felületek, ahol a tilalmi idők sem érvényesek, ugyanis a halszaporodás sem biztosított, és a halgazdálkodási hatóság felmentést adott a tilalom alól.

A tilosban fogdosók halvédelmi bírságra számíthatnak, például

egy tilalmi időben kifogott, 10 kilós pontynál akár 150 ezer forint is lehet a hal értéke, minimálisan ez lesz a kiszabható bírság.

De sok esetben nagyobb büntetés, hogy az adott halfogót eltiltják a horgászati tevékenységektől - 3 hónaptól 3 évig terjedő időre. Ettől komoly visszatartó erőt várnak a jogalkotók.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Halfogási tilalom
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018