INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

balaton

horgászat

ponty

Figyelmeztették a balatoni horgászokat

Figyelmeztették a balatoni horgászokat

Infostart

Kötelesek bejelenteni minden 20 kg-nál nagyobb pontyot, amit kifognak. Áprilisban 26 kilósnál nagyobb ponty is akadt a horogra.

A behúzós horgászrend szerint a horgász köteles bejelenteni az általa fogott 20 kg-nál nagyobb pontyot. Lehetőleg azonnal értesíteni kell Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársát a 06 20 458 20 44-es telefonszámon 8:00 és 16:00 között. Ha a fogás ezen az időponton kívül történik, akkor sms-t kell küldeni, hogy a helyszínen a társaság munkatársa is lefotózhassa a halat.

A következő adatokra van szükség:

– a fogás helye és ideje (dátum, óra, perc),
– a hal pontos súlya,
– nagy felbontású fénykép.

Amennyiben a horgász nem kíván szerepelni a fotón, akkor a halnak mindkét oldalát kell jól láthatóan lefényképeznie. Erre akkor van szükség, ha a Zrt. munkatársa nem tudna a helyszínre érkezni, vagy éjszakai fogás esetén nem reagálna az sms-re.

Ha a horgász arcképes fotót küld, azzal hozzájárul ahhoz, hogy a fényképét közzétegyék a boiliebalaton.hu, illetve a balatonihal.hu hivatalos honlapok galériájában, továbbá a Balatoni Hal hivatalos Facebook oldalon is megosszák.

A hal betárolása kizárólag a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. illetékes munkatársával történő egyeztetés után lehetséges.

A betárolás kizárólag "úszó mérlegelő" zsákban engedélyezett, amely sűrű szövésű, halbarát anyagból készült és két mérlegelő szárral rendelkezik. A nagytestű halat minimum egy méteres vízben kell tartani addig, amíg kiérnek a helyszínre és lefényképezik, majd lemérik.

Amennyiben a telefont nem veszik fel és sms-ben nem jeleznek vissza, akkor

a mérlegelés és a fotózás után azonnal kíméletesen vissza kell engedni a halat.

A fentebb felsorolt adatokat pedig dokumentálni kell, majd elküldeni az ugyfelszolgalat@balatonihal.hu e-mail címre – tájékoztat honlapján a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Ugyanitt már korábban tájékoztatott a tásaság arról, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal feloldotta a ponty fajlagos tilalmi idejét, így májusban is megtartható a horogra akadt ponty a Balatonon. Nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára, a Nyugati-övcsatornára és a Kis-Balatonra.

Márciusban egyébként két bejelentés szólt 25 kg feletti halról. Áprilisban 30 bejelentés volt, ebből a legnagyobb 26 kg-os, valamint két 24 kilósnál nagyobb példány volt.

Ugyanakkor egyre több fotó készül a 15-20 kg közötti pontyokról is, az említett két hónapban már több száz, ebbe a súlytartományba tartozó halat fogtak.

Nyitókép: BHNP Zrt.
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018