INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

orbán viktor

európai néppárt

manfred weber

mráz ágoston sámuel

méltányosság politikaelemző központ

nézőpont csoport

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen újságírók várják Orbán Viktor miniszterelnököt (k) Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, az Európai Néppárt tanácskozása előtt 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (b).

"Tűzfalat állított fel a Fidesz" - elemzők a néppárti döntésről

Infostart / InfoRádió

Az ideiglenes néppárti kompromisszummal mind Manfred Weber, mind Orbán Viktor nyert - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont csoport vezérigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint a döntésből Orbán Viktor jobban jöhet ki.

Egy ideiglenes kompromisszumról van szó, amellyel Orbán Viktor és Manfred Weber is nyert – mondta a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a szerdai, európai néppárti döntésről, vagyis arról, hogy a Fidesz mindaddig nem vesz részt a pártcsalád munkájában, amíg el nem készült a háromfős vizsgálóbizottság jelentése.

„Weber azért nyert, mert fel tudja mutatni, hogy egységes maradt a Néppárt, és a karrierterveit nem kell elfelejtenie. Ha az egység megszűnt volna, csökkent volna az esélye annak, hogy az Európai Bizottság elnöke lehet” - fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel.

Kiemelte: a német politikus azt hirdeti, hogy hidakat épít, de egy kudarc, egy kizárás a hídrombolás szimbóluma lehetett volna.

„Orbán Viktor is nyert, mert kora délután is rosszabbnak tűntek az esélyei, mint ami végül kialakult. Szuverén döntést hozott, ami a következő hónapokra vonatkozó politikai szuverenitását sem korlátozza.

Ő tudja eldönteni május után, hogy a Néppárt tagja marad-e”

- hangsúlyozta a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel szerint mindössze három-négy hétről van szó, ameddig a frakció munkájában nem vesz részt a Fidesz.

„A választási matematikai függvényében döntik el a felek, hogyan tovább.

Mindenki megvárja, hogy milyen koalíciók köthetők az EP-ben, és ennek függvényében dől el, hogy a Néppárt liberális szárnyának szüksége van-e a konzervatív szárnyra. Egyáltalán ez a modell fenn tud-e maradni, amit a Néppárt takar, hogy legyen egy legnagyobb pártja az EU-nak, ami széles koalíciót köt az ideológiákon túlmutatóan” - fejtette ki.

Mráz Ágoston Sámuel azt is mondta, tűzfalat állított fel a Fidesz azzal, hogy a CDU-val és a CSU-val mindenképpen együttműködésre törekszik, és ha május 26. után egy új mozgalom jön létre, akkor az ezekkel a pártokkal együttműködő lenne. Ennek a megvalósítására sok modell létezik, de most minden fél elhalasztotta a döntést az EP-választás utánra – tette hozzá.

Időnyerés

A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint olyan kompromisszumos megoldás született, amelyből a magyar kormányfő húzhatja a több hasznot. A legrosszabbat, a kizárást sikerült elkerülnie, a továbbiak pedig attól függnek, hogyan alakulnak az EP-választási eredmények és erőviszonyok – tette hozzá Nagy Attila Tibor.

„A Fidesz és a vele szemben állók is az időnyerésben állapodtak meg, abban, hogy nem viszik törésre a dolgot, és a választási eredmények tudatában határoznak a folytatásról” - emelte ki. Hozzátette: a választás után derül ki, hogy Webernek mennyire van szüksége a szocialisták és a zöldek szavazataira, valamint az is, hogy Orbán Viktor szükségesnek tartja-e még, hogy bent maradjon a Néppártban, vagy összefogjon a lengyel Jog és Igazságossággal (PiS) és Matteo Salvini vezette Ligával.

Az elemző szerint Orbán Viktor rámutathatott, hogy

ha a Fidesz távozik, akkor más pártok is követhetik,

és a választások után a Néppárt mandátumainak száma annyira csökken, hogy csak a második erő lesz az EP-ben. Elképzelhető, hogy ezt is mérlegelték a főbb politikai erők, és elálltak attól, hogy a Fideszt kizárják.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kapcsolódó hang

Mráz Ágoston Sámuel
 
Nagy Attila Tibor
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018