eur:
392.49
usd:
365.97
bux:
66865.77
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), valamint Járóka Lívia (b) és Szájer József (b2) fideszes európai parlamenti képviselők.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Gyévai Zoltán: a Fidesz alkalmasságát vizsgálják

A Bruxinfo főszerkesztője szerint az Európai Néppárt és a Fidesz részéről is felállított testületeknek bizonyító erejű állításokat kell megfogalmazniuk ahhoz, hogy saját maguk vélt igazát bizonyítsák. Gyévai Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: jelenleg úgy néz ki, hogy a magyar kormányzópárt felfüggesztése akár a választás után is hatályban maradhat.

Elvileg és a legtöbb néppárti politikus értelmezése szerint itt a vizsgálat egy irányba folyik, és a Fidesz néppárti tagságra való alkalmasságát vizsgálják majd - mondta a szakértő arra reagálva, hogy az Európai Néppárt brüsszeli tanácskozásának döntése szerint háromtagú bizottság alakul, hogy értékelje a Fidesz ügyeit, és a testület jelentése alapján dönt majd a Néppárt a Fidesz tagságáról.

Gyévai Zoltán ügyes politikai húzásnak nevezte Orbán Viktor részéről, hogy a magyar kormányfő ezt megforította, kétoldalú folyamatnak nevezte, és az sem zárta ki, hogy a Fidesz önként távozik a pártcsaládból. A magyar miniszterelnök szerint a Néppártnak még mindig szüksége van a keresztény-konzervatív szárnyra ahhoz, hogy ne tolódjon balra.

Gyévai Zoltán szerint sokan gondolkodnak azon, milyen ismérvek alapján tudják megítélni a magyar jogállamiságot, de szerinte az is kérdés, hogy mi alapján minősül bevándorláspártinak mondjuk az Európai Néppárt.

A Bruxinfó főszerkesztője kiemelte: ma már nagyon kevés olyan politikai formáció van, amely nem a külső határok megerősítésére helyezi a hangsúlyt. Hozzátette

azzal, hogy a magyar kormány is kinevezett három „bölcset”, megfordul a bizonyítás kényszere.

Gyévai Zoltán emlékeztetett: Orbán Viktor üdvözlendőnek nevezte, hogy az Európai Néppárt is megvizsgálja a magyar jogállamiságot, mert az eddigi kísérletek erre Orbán Viktor szerint előítéletesek voltak, és nem a tényeken alapultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×