eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), valamint Járóka Lívia (b) és Szájer József (b2) fideszes európai parlamenti képviselők.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem

Kompromisszummal zárult a Fidesz és az Európai Néppárt további viszonyáról döntő brüsszeli tanácskozás, ezt értékelte a magyar miniszterelnök; közös megegyezéssel felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát.

2019.03.20. 19:37

Véget ért Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója

Alább olvasható mindaz, amit a magyar miniszterelnök reagált az Európai Néppárt politikai ülésén történtekre, mely során a Fidesz tagságát a párt egyetértésével függesztették fel a Néppártban arra az időre, amíg jelentést tesz egy három tagú "bölcsek tanácsa".

2019.03.20. 19:35

KDNP? Marad?

Orbán Viktor: ez egy szabályozott eljárás, a KDNP kizárását senki nem kezdeményezte.

2019.03.20. 19:32

Belekényszerítették-e ebbe az alkuba a Fideszt?

Orbán Viktor: nem a "kényszer" a jó szó, hanem a megtámadottság, 13 párt megtámadott bennünket, el akartak távolítani. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy átalakítsák a párt karakterét, kizárva a keresztény-konzervatív szárnyalt. Úgy ültem ott, hogy ott ott volt a kezemben a kilépésről szóló határozat, de úgy ültem ott, hogy egyben tartsuk a Néppártot. Az Európai Néppárt legerősebb pártja a Fidesz, tehát a tiszteletnek kölcsönösnek kell lenni. Ha a baloldaliak sikerrel jártak volna, el kellett volna battyognunk - fogalmazott a miniszterelnök. Végre lesz három ember szerinte, "akit érdekelnek a tények".

2019.03.20. 19:25

Soros?

Az Európai Néppárt balliberális szárnya mögött Soros György pénze és infrastrukturális állománya áll Orbán Viktor szerint, ezt ma minden magyar ember tudja, de erről nem volt szó a mostani tanácskozáson.

2019.03.20. 19:23

Magyarország támogatja-e az Európai Ügyészséget?

Orbán Viktor: nem.

2019.03.20. 19:21

Beülnek-e a fideszes képviselők az Európai Néppárt padsoraiba?

Orbán Viktor: ez egy nyitott kérdés. Magyarországon azért magas az Európai Unió támogatottsága, mert az európai kulcskérdésekben a kormány kikéri az emberek véleményét. Az emberek eldöntik a választásokon a kérdéseket. A Fidesz csak olyan frakcióba tud beülni, ami nem köt titkos paktumokat, keresztény alapokon áll és bevándorlásellenes.

2019.03.20. 19:19

Milyen időtávra szól a "bölcsek tanácsa" mandátuma?

Orbán Viktor: nincs jelentősége ennek. De a választásokig nem várható döntés, mert egy ilyen lerontaná az Európai Néppárt eredményét. A mi három emberünk tárgyalni fog a "bölcsek tanácsával" - közölte Orbán Viktor.

2019.03.20. 19:18

CEU?

Orbán Viktor: A bajor kormánnyal fogunk együttműködni.

2019.03.20. 19:16

Vége lesz-e a Juncker-ellenes kampánynak?

Orbán Viktor: semmiféle Juncker-ellenes kampányunk nem volt, az egy információs kampány volt. A magyar kormány tájékoztatta a magyar lakosságot egy fontos ügyben, a migráció kérdésében. Ez a kampány véget ért. Ez volt Manfred Weber kérése is. A kampány pedig nem is kezdődött meg, majd akkor kezdődik meg, ha erre lehetőség van, ezt pedig a Fidesz végzi.

2019.03.20. 19:14

Nem kell a spekuláció

Orbán Viktor szerint most nem azon kell spekulálni, hogy mi lesz akkor, ha már nem lesz a Néppárt tagja a Fidesz. "Jó mulatság, férfimunka volt" - zárta szavait. Kérdések jönnek.

2019.03.20. 19:13

"Politikánkon nem kívánunk változtatni"

Orbán Viktor erős nemzetek Európáját akarja, ezen nem hajlandó változtatni, ugyanígy a migráció kérdésében sem képes kompromisszumot elképzelni, és a keresztény Európát tartja az egyetlen járható útnak.

2019.03.20. 19:12

Három bölcs fideszes

Orbán Viktor is kiáll három bölcs emberével: Novák Katalin Fidesz-alelnökkel, Varga Judit EU-ügyi államtitkárral (Miniszterelnökség) és Szájer József EP-képviselővel.

2019.03.20. 19:10

A végeredmény

"Mi szeretnénk, ha egységes kampányt tudnánk folytatni, és nem a baloldali, liberális irány kerekedne felül az Európai Néppártban" - folytatta a miniszterelnök. Szerinte elő kellett venni a 2000-es osztrák forgatókönyvet, amikor is az osztrák jobboldali középpárt összeállt a szélsőjobboldallal, ami miatt "autodafékra" kellett járniuk. Ugyanaz a megoldás született Orbán Viktor szerint, mint akkor, három bölcs embert kértek fel jelentéstételre. Addig nem lehet kizárni őket és felfüggeszteni sem. "Mi egyoldalúan felfüggesztjük a tagságunkat" - jelentette be.

2019.03.20. 19:06

"Választási kampány előestéjén"

Orbán Viktor szerint saját maga "felszeletelésébe" kezdett az Európai Néppárt.

2019.03.20. 19:06

"A vita az Európai Néppárt jövőjéről szól"

Egymástól nagyon távol eső pártokat próbál az Európai Néppárt egy táborban tartani - mondta a magyar miniszterelnök. "Az elmúlt hetekben az Európai Néppárt 13 tagpártja azzal állt elő, hogy zárják ki azokat, akik a keresztény-konzervatív oldalon vannak, ezek vagyunk mi. A vita tehát arról szólt, hogy mi az Európai Néppárt jövője" - tette hozzá.

2019.03.20. 19:04

"Érdekes, izgalmas, tanulságos vita utána vagyunk"

"Vén csatalónak számítok, de mindig tudnak történni olyan dolgok, amik korábban nem történtek" - kezdte Orbán Viktor.

2019.03.20. 19:03

Kezdődik a sajtótájékoztató

Havasi Bertalan rövid felvezetője után Orbán Viktor azonnal belekezdett.

Orbán Viktor 18.45-re sajtótájékoztatót hirdetett meg Brüsszelben, de az Európai Néppárt vezetésének tárgyalása igencsak elhúzódott a tagpárt és a Néppárt közös jövőjével kapcsolatban. Erről Manfred Weber néppárti csúcsjelölt Orbán Viktor sajtótájékoztatóját megelőzően elmondta, a Fidesz EPP-tagságát 190:3 arányban felfüggesztették egy későbbi vizsgálódás idejére, amit egy háromfős "bölcsek tanácsa" folytat le.

Előzőleg órákig zajlott a vita, az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul a lemondását is belengette arra az esetre, ha nem születik megoldás a Fidesz és a Néppárt kapcsolatának ügyében.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×