INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

európai néppárt

ellenzék

orbán viktor

fidesz

mszp

jobbik

lmp

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), valamint Járóka Lívia (b) és Szájer József (b2) fideszes európai parlamenti képviselők.

Kiebrudalásról és hazárdjátékról beszél az ellenzék a néppárti döntés után

Infostart / MTI

Ellenzéki pártok a Fidesz vereségeként értékelték az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli ülésén történteket, közülük többen sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az EPP nem zárta ki a Fideszt.

Orbán Viktor miniszterelnök az EPP ülése után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak gyakorlását az Európai Néppártban a néppárt által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

"Minket nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem, négy választást nyertünk meg a magyar polgárok akaratából."

A kormányfő, a Fidesz elnöke úgy fogalmazott: "A legutóbbi három európai parlamenti választáson 47, 56 és 52 százalékot kaptunk. Nyilván egy ilyen párt nem engedi meg magának, hogy felfüggesszék vagy kizárják, mert akkor inkább feláll és távozik."

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője Facebook-posztjában úgy reagált:

a Fidesz elveszítette érdekérvényesítő képességét, "Magyarország viszont nem veszítheti el!".

Hozzátette: "mostantól nekünk kell megvédenünk Magyarország érdekeit az Európai Unióban, mert Orbán Viktor erre már nem képes." Kitért arra is, hogy az MSZP aláírásgyűjtést kezdeményez az ország európai uniós tagságáért.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese közleményében azt írta: pártjuk sajnálattal értesült a Fidesz "országvesztő hazárdjátékának újabb epizódjáról". Még ha az Európai Néppárt meg engedte is a Fidesznek, hogy "szégyenteljes helyzetét valamiként szépítendő, önként beleegyezhessen" tagsági jogainak felfüggesztésébe, a jobbikos politikus értékelése szerint egyértelmű, hogy a Fidesz megtette első konkrét lépését az Európai Unió elhagyására.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője szerda este Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt gyakorlatilag "kitették" az Európai Néppártból. "Megpróbálhatják bebizonyítani ennek az ellenkezőjét, de a valóságban ez történt" - tette hozzá.

A DK EP-választási listáját vezető Dobrev Klára azt mondta: "bármit is próbál elmagyarázni Orbán, ez bizony hatalmas nagy kudarc".Dobrev Klára szerint arra is fel kell készülni, hogy Orbán Viktor megpróbálhatja kivezetni Magyarországot az Európai Unióból, ezért a DK aláírásgyűjtést indít ennek megakadályozásáért.

Demeter Márta és Keresztes László Lóránt, az LMP társelnökei közleményükben úgy vélekedtek: a Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem hajlandó és nem is képes a magyar emberek képviseletére az Európai Parlamentben. Az EPP pedig azt bizonyította, hogy "ugyan megrémült attól, hogy az EP-kampányát alááshatja a Fidesz negatív megítélése, de

még a saját belső problémáinak megoldására is képtelen,

miközben éveken át elnézte, és ezzel legitimálta a Fidesz elfogadhatatlan intézkedéseit" - írták a képviselők, hozzátéve: "mindezzel csak még egyértelműbbé vált, hogy nem lehet az Európai Néppártra bízni Európát".

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője Facebook-posztjában azt írta: ami most történik, "nem Orbán terve", az ő terve az EPP jobbra húzására megbukott. Úgy fogalmazott: "Orbán blöffjátéka véget ért", lenézte és alábecsülte azokat a kereszténydemokrata értékeket valóban komolyan vevő pártokat (a "hasznos idiótákat"), akik ma "ritka nagy pofont" osztottak ki neki.

A Magyar Liberális Párt közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EPP megfutamodott, és nem zárta ki a Fideszt a pártcsaládból. A párt szerint a Fidesz "kiebrudalásával" Magyarország pozíciója jelentősen rosszabb lesz az új uniós költségvetés kialakításánál. A Fidesz tagságának felfüggesztésével Magyarország gyengébb és kiszolgáltatottabb ország lesz - tették hozzá.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018