eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Európa nem ért egyet a néppárti döntés után

Megoszlanak a vélemények Európában a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának felfüggesztéséről. A nagyobbik német kormánypárt, a CDU elnöke üdvözölte a döntést és önkritikára biztatta a magyar kormánypártot, míg a pártcsalád legtöbb közép-európai tagja a Fidesz és a Néppárt közötti kompromisszumról beszél.

Üdvözölte a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését a német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer. Kijelentette: a tagság „befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés.” Leszögezte: garantálja, hogy „a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára.”

Horvátország legnagyobb konzervatív pártja, a Horvát Demokratikus Közösség bejelentette: kezdettől fogva a kompromisszumos megoldás mellett kardoskodott, és a szavazáson is e mellett voksolt.

Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök, a Szlovén Demokrata Párt elnöke kijelentette: jó döntés született a Néppárt közgyűlésén, a Fidesz kizárásával sokat vesztett volna súlyából a pártcsalád.

Megszavazta a közgyűlés döntését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség küldöttsége is. Kelemen Hunor pártelnök azt mondta:

nem örül a kialakult helyzetnek, mert az csak a többi európai pártcsalád malmára hajtja a vizet.

A Néppárt legnagyobb olaszországi tagpártja, a Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi volt kormányfő kijelentette: a Fidesz és a Néppárt számára is a lehető legjobb megoldás született szerdán, amely időt ad a Fidesz számára a helyzet „nyugodt értékelésére.”

Abszurdnak nevezte a Fidesz felfüggesztését Matteo Salvini,

a Liga olasz kormánypárt elnöke, Olaszország belügyminisztere. A politikus szerint ugyanis Orbán Viktor nem tett mást, mint „népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát” védte. Az olasz kormánykoalíció nagyobb pártja, az Öt Csillag Mozgalom nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását és kijelentette: a pártcsalád „ismételten bebizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek” - utalva a magyar kormánypártra. Hozzátette:

Orbán Viktort nem tartja Olaszország barátjának.

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) nyilatkozata szerint túlságosan túl késő van az EPP "orbánizálódásának" és a magyar demokrácia vesztének megakadályozásához. Véleményük szerint az EPP hitelessége a jobboldali populizmus elleni küzdelemben jelentős csorbát szenvedett.

Az EP zöldpárti frakciója nevében Judith Sargentini holland EP-képviselő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Tanácsnak sürgősen nyomon kell követnie az Európai Parlament által tavaly ősszel elfogadott, a jogállamiságról szóló jelentést. Ez nem csak a pártpolitikáról szól, hanem a jogállamiság és az alapvető jogok hatékony védelmét is jelenti egy uniós tagállamban, ugyanis a helyzet napról napra tovább romlik Magyarországon - közölte a zöldpárti képviselő.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője Twitter-üzenetében úgy nyilatkozott, hogy az elért közös eredmény "politikai trükk", aminek következtében "az EPP elvesztette az erkölcsi tekintélyét Európa vezetésére". A Fidesz kiutasításának megakadályozására vonatkozó feltételeknek semmi közük a mai magyar valósághoz - tette hozzá

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×