INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

fidesz

európai néppárt

szavazás

felfüggesztés

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), valamint Járóka Lívia (b) és Szájer József (b2) fideszes európai parlamenti képviselők.

Orbán Viktor: a Fidesz vállalta, hogy felfüggeszti jogai gyakorlását

Infostart

A Fidesz mindaddig nem vesz részt az Európai Néppárt munkájában, amíg el nem készült az EPP által kijelölt három fős vizsgálóbizottság jelentése.

A Néppárt közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben. A Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be a javaslatot a maratoni ülés végén (amelynek a részletei itt olvashatók).

Háromtagú bizottság alakul,

amelynek tagja Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, és ez értékeli majd a Fidesz ügyeit, és a jelentése alapján dönt majd a Néppárt a magyar kormánypárt tagságáról.

A szavazás után először Manfred Weber tartott sajtótájékoztatót tartott. Az Európai Néppárt frakcióvezetője kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz is támogatta a döntést,

és hozzátette, a felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

Weber azt mondta, nem volt egyszerű a döntés, de szerinte egyértelmű volt. Közölte azt is, hogy újra fel kell építeni a bizalmat az EPP és a Fidesz között, és jelezte,

a párt kizárása nem került le a napirendről,

a végső döntést majd a most megszavazott háromtagú bölcsek tanácsának a jelentése alapján hozza meg a Néppárt.

Orbán Viktor is nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt a tanácskozásról, és azt mondta, hogy a Fidesz osztrák mintára maga javasolta ezt a megoldást, és vállalta, hogy felfüggeszti jogai gyakorlását. Orbán Viktor közölte, hogy

a Fidesz is kijelölt egy három tagú bizottságot, amely a Néppárt „bölcseivel" tárgyal.

Hangsúlyozta: a Fidesz az erős nemzetek Európáját akarja, ezen nem hajlandó változtatni, ugyanígy a migráció kérdésében sem képes kompromisszumot elképzelni, és a keresztény Európát tartja az egyetlen járható útnak.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy

a szerdai vita a Néppárt jövőjéről szólt.

Úgy értékelte, hogy jó döntés született, mert a párt megőrizte az egységet, de semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthetnek a jövőről.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018