eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az Európai Néppárt politikai közgyűlése után az Európai Parlament épületében, 2019. március 20-án. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár (j2), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j), valamint Járóka Lívia (b) és Szájer József (b2) fideszes európai parlamenti képviselők.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: a Fidesz vállalta, hogy felfüggeszti jogai gyakorlását

A Fidesz mindaddig nem vesz részt az Európai Néppárt munkájában, amíg el nem készült az EPP által kijelölt három fős vizsgálóbizottság jelentése.

A Néppárt közgyűlése 190 igen, 3 nem szavazattal megszavazta a javaslatot, amely azt tartalmazza, hogy vizsgálatot indítanak a Fidesszel szemben, és a vizsgálat idejére a Fidesz önként felfüggeszti a tagsággal járó jogait a pártszövetségben. A Fidesz és az Európai Néppárt elnöksége közösen nyújtotta be a javaslatot a maratoni ülés végén (amelynek a részletei itt olvashatók).

Háromtagú bizottság alakul,

amelynek tagja Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke, és ez értékeli majd a Fidesz ügyeit, és a jelentése alapján dönt majd a Néppárt a magyar kormánypárt tagságáról.

A szavazás után először Manfred Weber tartott sajtótájékoztatót tartott. Az Európai Néppárt frakcióvezetője kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz is támogatta a döntést,

és hozzátette, a felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a pártcsalád ülésein, nem szavazhat és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

Weber azt mondta, nem volt egyszerű a döntés, de szerinte egyértelmű volt. Közölte azt is, hogy újra fel kell építeni a bizalmat az EPP és a Fidesz között, és jelezte,

a párt kizárása nem került le a napirendről,

a végső döntést majd a most megszavazott háromtagú bölcsek tanácsának a jelentése alapján hozza meg a Néppárt.

Orbán Viktor is nemzetközi sajtótájékoztatón beszélt a tanácskozásról, és azt mondta, hogy a Fidesz osztrák mintára maga javasolta ezt a megoldást, és vállalta, hogy felfüggeszti jogai gyakorlását. Orbán Viktor közölte, hogy

a Fidesz is kijelölt egy három tagú bizottságot, amely a Néppárt „bölcseivel" tárgyal.

Hangsúlyozta: a Fidesz az erős nemzetek Európáját akarja, ezen nem hajlandó változtatni, ugyanígy a migráció kérdésében sem képes kompromisszumot elképzelni, és a keresztény Európát tartja az egyetlen járható útnak.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy

a szerdai vita a Néppárt jövőjéről szólt.

Úgy értékelte, hogy jó döntés született, mert a párt megőrizte az egységet, de semmilyen utat nem zártak le, a választások után szabadon dönthetnek a jövőről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×