eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Képviselők az ülésteremben a Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2018. december 11-én. Az EP ezen a napon megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ez lehet a fideszes képviselőkkel az EP-választás után

Fontos kérdést kapott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján, amit pártja és az Európa Néppárt viszonyának rendezéséről folytatott politikai vitára reagálva tartott.

Beülnek-e a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott magyar európai parlamenti képviselők az Európai Néppárt parlamenti frakciójába a május 26-ai választások után alakuló új patkóba? Ez a kérdés is megmozgatta Orbán Viktor szerdai brüsszeli sajtótájékoztatójának résztvevőit, amire azután került sor, hogy a Fidesz lemondott jogainak gyakorlásáról az Európai Néppártban addig, amíg a magyar kormánypárt tevékenységét a néppárti háromfős "bölcsek tanácsa" kivizsgálja és jelentését megteszi - az egyezséget a néppárti vezetők 190:3 arányban fogadták el.

Mivel - mint erre Orbán Viktor is rámutatott - a május végi EP-választásokig nem várható a jelentés megszületése, adta magát a kérdés, hová ülnek majd az új, fideszes EP-képviselők.

"Tekintettel arra, hogy úgy döntöttünk, hogy egyelőre semmilyen jogunkat nem gyakoroljuk a Néppárt testületeiben, ez egy nyitott kérdés"

- fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a Fidesznek a helyét az Európai térképen nem a Fidesz vezérkara fogja kijelölni, hanem az emberek.

Emlékeztetett, "azért van az Európai Uniónak Magyarországon nagy támogatottsága - ezt tán itt Brüsszelben kevésbé értik -, mert mi egy olyan Európai Unió-párti szervezet vagyunk, amely a legfontosabb európai kérdésekben folyamatosan kikéri az emberek véleményét".

Orbán Viktor úgy látja: Magyarországon az emberek úgy gondolják, hogy a legfontosabb uniós kérdések eldöntéséből ők nincsenek kihagyva, hol népszavazás, hol nemzeti konzultáció van; folyamatosan a bevonás politikáját alkalmazzák.

"A migráció kérdésében például a kormány pozícióját alapvetően az emberek jelölték ki" - mondta Orbán Viktor Brüsszelben, és szerinte ezt a fajta bevonást Magyarország mellett Lengyelországban is mindinkább alkalmazzák.

"Mi csak olyan frakcióba tudunk beülni, ami egyértelműen bevándorlásellenes, a keresztény kultúra védelme mellett egyértelműen elkötelezett, és semmifajta, ajtók mögötti titkos paktumokat nem kötöget az ellenfeleinkkel. Ez biztos"

- tette hozzá.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, a néppárti családon belül hosszú ideje a Fidesz nyeri a legnagyobb arányban a nemzeti európai parlamenti választást.

Ami pedig a várható mandátumokat illeti: eddig két hivatalos mandátumbecslés jelent meg - egy februárban, egy pedig márciusban. A februári adatok szerint 183:135 arányban győzné le az Európai Néppárt a legnagyobb ellenlábas szociáldemokratákat, Magyarországról a Fidesz 13 képviselőt ültethetne be az EPP frakciójába. Hasonló fideszes mandátumarányt mutatott a március 1-jén megjelent becslés, ekkor azonban már csak 181:135 arányban állt nyerésre az Európai Néppárt a szociáldemokratákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×