eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az ellenzéki képviselők kivonulnak az ülésteremből az Országgyűlés plenáris ülésének kezdetén 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ellenzéki kivonulással kezdődött a tavaszi ülésszak a parlamentben

Valamennyi ellenzéki frakció kivonult az ülésteremből, a képviselők azt tervezik, hogy az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a túlóratörvény ellen.

Az ellenzéki képviselők nem azonnal vonultak ki. Amikor Kövér László elnök megnyitotta az ülést, az ellenzéki padsorok tele voltak. Miután elhunyt korábbi képviselőkről emlékezett meg a levezető elnök, a napirend előtti felszólalások következtek. Az ellenzéki képviselők abban a pillanatban vonultak ki frakciónként az ülésteremből, amikor az ellenzéki frakciók szónokainak adta át a szót Kövér László.

A kivonulás utáni sajtótájékoztatón bejelentették, hogy nem vesznek részt az ülésnapon; helyette az esztergomi Suzuki-gyárhoz mennek, hogy tiltakozzanak a túlóratörvény ellen.

Sajtóhírek szerint a képviselők a Kunigunda utcában találkoznak, onnan mennek autókkal Esztergomba. Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselő azonban azt is mondta, ha már az MTVA-székházánál lesznek, ismét megpróbálnak bemenni az épületbe.

Nem volt ott a parlamentben Orbán Viktor miniszterlnök, aki egy nappal a V4-ek és Izrael keddre tervezett, de időközben lefújt csúcstalálkozójára utazott Jeruzsálembe, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyaljon.

Helybenhagyott büntetések

További ellenzéki képviselők esetében is helyben hagyta az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfői ülésén Kövér László házelnök korábban kirótt büntetését - közölte Hargitai János (KDNP), a testület elnöke. Az Országgyűlés elnöke az ellenzéki képviselők munka törvénykönyve túlóra-szabályozást érintő módosításának decemberi tárgyalásakor tanúsított magatartása miatt javasolta a tiszteletdíj elvonását.

Az ellenzéki politikusok - Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Harangozó Tamás (MSZP), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Szabó Sándor (MSZP) és Tóth Bertalan (MSZP) - azt kérték a testülettől, helyezze hatályon kívül az Országgyűlés elnökének azon döntését, amivel valamivel több mint félmillió forint tiszteletdíj-elvonást javasol. Ezt a kezdeményezést azonban a bizottság elvetette, hasonlóan előző héten Tordai Bence (Párbeszéd) és Varju László (DK) esetében hozott döntéséhez. Hargitai János elmondta: a december 10-i ülésnapon - a házszabály alapján - vita nélkül kellett volna dönteni, de az ellenzéki képviselők síppal, hangoskodással igyekeztek megakadályozni, hogy bármilyen határozat szülessen.

Kiemelte: a bizottság hétfői döntésével azt is jelezni kívánta, hogy a képviselők is szabályok között élnek. Az együttélés szabályait a házszabályban rögzítették, ami mindenkire vonatkozik, az Országgyűlés méltósága mindenkit kötelez - jelentette ki.

Bangóné Borbély Ildikó azt mondta: Kövér László sajátosan értelmezi a házszabályt, és azt látják, hogy évek óta csak az ellenzéki politikusokra vonatkozik az Országgyűlés házszabálya, a kormánypárti politikusokra nem. Szerinte az Országgyűlés elnöke majdnem minden ülésen megsérti a ház méltóságát, és ez ellen az elmúlt években soha eljárás nem indult.

Kunhalmi Ágnes szerint egyértelműen kettős mérce működik, az ellenzéki országgyűlési képviselőket lényegében kizárták a parlamentarizmusból, a politikai rendszer egészéből. Kövér László hatóságként működik, "önkényesen, pofára osztogat büntetéseket", ilyen 2010 előtt nem volt. Úgy látta, nagyon súlyosan csorbulnak az ellenzéki képviselők jogai.

Hozzátette: a tiszteletdíjat a "néptől" kapják, nekik "Kövér úr nem főnökük".

A bizottság ülésén tárgyalta ellenzéki képviselők azon beadványát is, amelyben kérték az MTVA- székházánál történtek miatt a mentelmi joguk megsértésének megállapítását.

A napirendi pont után az ellenzéki képviselők a média jelenlévő tudósítóinak nem kívántak nyilatkozni. Jelezték, hogy majd a közösségi oldalaikon kommunikálják a történteket.

Hargitai János elmondta: képviselőként sokszor tapasztalja, hogy az országgyűlési képviselők azt gondolják, rájuk egészen más szabályok vonatkoznak, hajlamosak, hogy a mentelmi jogot kiterjesztve értelmezzék. Óriási tévedésnek nevezte, hogy képviselőkkel szemben kényszerintézkedés nem lenne alkalmazható.

A bizottsági elnök rámutatott: a mentelmi jogot elég szűken szabályozták Magyarországon, egy képviselő, ha beszél a parlamentben, vagy lead egy szavazatot, akkor emiatt - néhány kivételtől eltekintve - senki felelősségre nem vonhatja, akkor sem, ha már nem képviselő. Egy képviselő ellen büntetőeljárás vagy szabálysértési eljárás pedig csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával indulhat - idézte a szabályozást. Az, hogy a biztonsági őrök jogszerűen intézkedtek az MTVA-nál, lehet vizsgálat tárgya, de ez már nem a mentelmi bizottság hatásköre.

Hargitai János hangsúlyozta, hogy a mentelmi jogot nem lehet parttalanul értelmezni, és azt mondani, hogy egy képviselőhöz nem lehet hozzányúlni, mert ha csak hozzáér valaki, akkor sérül a mentelmi joga.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×