eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Orbán Viktor: a túlóratörvény csak ürügy

A Munka törvénykönyvének módosításáról és az ellenzéki megmozdulásokról is beszélt a kormányfő a Kossuth rádióban péntek reggel.

A túlóratörvény a munkavállalóknak jó, nem a munkaadóknak - szögezte le Orbán Viktor. "Aki többet akar dolgozni, az hadd dolgozzon és hadd keressen többet. Ehhez az kell, hogy ne lehessen őket túlmunkára kényszeríteni, ezt a törvény tiltja is. Az is szükséges még, hogy a plusz munkáért megkapják a fizetésüket.

A hónap végén ki fogják fizetni őket, ahogy eddig is, megkapják a rendes bérüket és a túlórabérüket is. Aki mást állít, az hazudik, az politizál ahelyett, hogy a tényekről beszélne"

- mondta a miniszterelnök. "Szerintem ez jó törvény" - szögezte le Orbán Viktor.

A napokban lezajlott tüntetésekkel kapcsolatban "egyértelmű, határozott, de türelmes rendőri fellépést kértem a belügyminisztertől, és ez meg is valósult" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy nem következett be olyan helyzet, mint 2006-ban, amikor lovasokat vezényeltek a tüntetők ellen, és gumilövedéket lőttek ki rájuk.

"Ma már jól látható, hogy a túlóratörvény csak egy ürügy volt, de nem lepett meg. Ez volt, amikor az IMF-et hazaküldtük, és amikor bevezettük a közmunkát.

Egy nagyobb jelentőségű döntés után mindig világvégét kiáltanak. Minden tapasztalati tény rendelkezésünkre áll"

- fejtette ki Orbán Viktor a tüntetésekkel kapcsolatban.

Szerinte fontos, hogy a tüntetők hallassák a hangjukat,

de a vandalizmus elítélendő. A kormányfő hozzátette, hogy nemzetközi hálózatok is mozognak a háttérben.

A túlóratörvény parlamenti elfogadásával kapcsolatos botrányról azt mondta: "Voltam ellenzékben. Az valóban nem jó érzés, de botránnyal nem lehet megakadályozni a törvényalkotást". A választópolgároknak azt üzente, hogy ne idegeskedjenek, mert ők szépen elvégzik a munkájukat.

Az EP-választásokról

Olyan európai parlamenti képviselőkre van szüksége az országnak, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon - jelentette ki még Orbán Viktor. A kormányfő a jövő évi EP-választásokról szólva úgy fogalmazott: az ellenzék felfogása szerint Magyarországon azt kellene csinálni, amit Brüsszel mond, ezért

aki szerinte ellenzéki képviselőt küld majd az EP-be, olyan embereket küld oda, akik nem Magyarországot képviselik ott.

A kormányfő hangot adott reményének, hogy több ország polgárai is nagyobb számban küldenek majd nemzetileg elkötelezett képviselőket a brüsszeli törvényhozásba, akik "meg tudják fordítani a jelenlegi széljárást". A migráció kérdését nevezte a legfontosabbnak, de szólt arról is, hogy a Brüsszel által követett gazdaságpolitika sem előnyös Magyarországnak.

A magyar gazdaságról

A magyar gazdaság "minden emberi számítás szerint" 2019-ben is jól teljesít majd, és a kormány elszánt arra, hogy ha döntést kell hozni a világgazdasági folyamatok kedvezőtlen fordulatai miatt, azt gyorsan meghozza. "Képesek vagyunk arra, hogy a hullámverést is jól vegyük" - fogalmazott. A magyarok az elmúlt években kézzelfogható bizonyítékát kapták annak, hogy képesek munkából eltartani a családjukat,

"képesek vagyunk saját erőből is jó életet teremteni magunknak".

Ezen az úton megyünk tovább - jelentette ki.

Orbán Viktor szólt arról is: a munkásoknak és a munkaadóknak kell megegyezniük arról, mekkora legyen a minimálbér összege, a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie. Hiába van a kormánynak ehhez joga, a kabinet nem akarja az érintett felek helyett eldönteni a kérdést - mondta. A kormányfő ezért arra kérte a pénzügyminisztert: törekedjen arra, hogy eredményt hozzanak a két oldal tárgyalásai.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×