INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

kormányinfó

parlament

botrány

tüntetés

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. december 13-án.

Kormányinfó: a parlamenti botrányról és a tüntetésekről is beszélt Gulyás Gergely

Infostart

Az idei utolsó kormányülés utáni utolsó kormányinfót tartotta Gulyás Gergely miniszter és Hollik István kormányszóvivő.

A kormány Gulyás Gergely szerint úgy gondolja, szomorú és példátlan dolgok történtek szerdán a parlamentben. „Még úgy is, hogy az egész ellenzék nevetségessé tette magát.” Ezzel szemben a Fidesz megőrizte a saját és a magyar Országgyűlés méltóságát is.

A képviselői kártya használata híján a belső kamerafelvételek segítségével kontrollálható, hogy mindenki személyesen gyakorolta-e a szavazati jogát - mondta a miniszter. Emlékeztetett, hogy korábban hosszú évekig ez a kamerás rendszer működött.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a miniszterelnök két testőre azért mehetett be az Országgyűlés ülésére, mert Orbán Viktor kiemelten védett személy, és mert az ellenzék "gyakorlatilag fizikailag inzultálta őt". Miután a testőrök kimentek, a képviselők "védték" a kormányfőt, és

Gulyás Gergely szerint Orbán Viktor azt mondta, képes megvédeni magát.

Kijelentette, az ellenzéki képviselők megkísérelték meggátolni az Országgyűlés törvényes működését.

Azt is leszögezte, hogy nincs olyan szabály, hogy a házelnöknek a pulpitusról kell vezetnie az ülést. A levezető elnöknek diszkreciális joga (vagyis maga dönthet), hogy megtartják-e az ülést, vagy sem. Ő pedig úgy ítélte meg, hogy súlyos rendzavarás történt, de nem olyan mértékű, hogy ne tudják megtartani az ülést. Gulyás Gergely mindezek kapcsán kijelentette:

a házszabály jó és nincs szükség semmilyen egyértelműsítésre.

Az ügyrendi bizottság állásfoglalásának birtokában fog a házelnök dönteni arról, hogy a kiszabható legnagyobb büntetésen felül más következménye lesz-e a parlamentben történteknek.

A tüntetésekről

Az utcán történtek kapcsán azt mondta, törvénytelen volt, és agresszív politikai aktivisták vettek részt rajta. A tüntetés ugyan alkotmányos alapjog, de azt békés keretek között kell gyakorolni. Hozzátette törvénytelenek voltak az esti események. Később azt is elmonda, hogy a Kossuth teret nem tervezik lezárni a következő időszakban.

A rendőri fellépést arányosnak és törvényesnek tartotta.

Összesen 34 embert állítottak elő szerdán,

20 személyt garázdaság, 5 embert lopás miatt, a többieket más ok miatt. Felidézte: 5 rendőr megsérült, nekik jobbulást kívánt.

Összefüggést keresni a szerdai tüntetés és a megerősített rendőri jelenlét között tévedés – mondta Gulyás Gergely.

Az NHKV vezetőinek leváltásáról

Szóba került, hogy a 24.hu értesülései szerint szinte a teljes menedzsmentet kirúgták a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a miniszter hatásköre, hogy kiket tart alkalmasnak a cég vezetésére. A portál azt írta, hogy a "kukaholding" mérlegében egy nagyságrenddel nagyobb pénzek hiányoznak, mint a hivatalosan kimutatott hiány összege.

Az M0-ás nyugati szektora

Rózsadomb polgármestere kereste meg Gulyás Gergelyt azzal, hogy komoly társadalmi gondot jelent az ottanra meghatározott nyomvonal. A miniszter szerint bár jó lenne "bezárni" az M0-ást, de a nyomvonal ügyében társadalmi vita szükséges, ami e szakasz esetében nem történt meg. Ezért ő indítványozta, hogy módosítsál a településrendezési terv mellékletét úgy, hogy abban konkrét nyomvonal nem szerepel.

Ha nem lesz társadalmi egyetértés, akkor a kormány dönthet a nyomvonalról. A 2020-as kezdéssel tervezett építkezés nemcsak ezért, hanem az építőipari kapacitáshiány miatt is csúszhat.

A Miniszterelnökség budai Várba költözése

Elhangzott egy kérdés arról, hogy hol tart a kormány budai Várba költözése, január 1-jén ott kezdheti-e a munkát Orbán Viktor. Erre Gulyás Gergely azt válaszolta: "a miniszterelnök kolostorba vonul". Úgy gondolja, hogy nem lesz akadálya annak, hogy január 1-jére új helyére költözzön Orbán Viktor hivatala.

A minisztériumok Várba költöztetésének terve 2015 vége óta ismert. A budai Várba költözik a Miniszterelnökség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Belügyminisztérium. Az építkezés azonban egyelőre csak a Karmelita-kolostor esetében áll úgy, hogy január 1-jével már az új munkahelyre mehessenek dolgozni a Miniszterelnökség munkatársai.

A költözést az indokolja a kormány szerint, hogy a végrehajtó és a törvényhozó ágnak szét kell válnia a fizikai térben is.

További témák

  • A magyar kormány kifejezte szolidaritását a strasbourgi támadás után - ezzel kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, megemlítve, hogy Orbán levelet is írt Emmanuel Macron elnöknek. A fővárosban és a nagyobb városokban megerősítették a rendőri jelenlétet.
  • A tervek szerint a NAT 2020 szeptemberében léphet hatályba.
  • A kormány szomorúan fogadta az EP azon döntését, ami a migránsvízum kiadásáról döntött. Álláspontjuk szerint ez azt jelenti, hogy az EP megpróbálja megkönnyíteni a menekültek bevándorlását.
  • A karácsonyi vásárok mindenhol megerősített védelmet kaptak. A belügyminiszter dönt arról, hogy hol indokolt a TEK-es harckocsik megjelenése.
  • Szóba hozta a jövő évi nyugdíjemelést is, és ha az infláció nagyobb lesz, mint amennyivel a nyugdíjakat emelik (2,7 százalék), akkor nyugdíjkorrekció lesz.
  • Az állam a nyugdíjmegtakarítási piacra államkötvények kiadásán keresztül lépne be, az új pénzügyi terméket jövőre be is vezetnék. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: a kormány gazdasági kabinetében tárgyaltak róla, de kormánydöntés nincs az ügyben.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018