eur:
395.19
usd:
364.24
bux:
65848.51
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője átmászik a kerítésen az MTVA Kunigunda utcai székházának területére 2018. december 17-én. Ellenzéki képviselők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstrálnak az MTVA székháza előtt és élő adásban szeretnék elmondani nyilatkozatukat.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli ülést és vizsgálóbizottságot kezdeményez az ellenzék

Rendkívüli parlamenti ülést és vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ellenzék, mert értékelésük szerint több országgyűlési képviselő mentelmi jogát is megsértették a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd képviselője a házbizottság ülése után azt mondta, a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történetében példátlan események történtek, jogtiprásnak, jogsértésnek tartják, hogy fegyveres biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak.

Az ellenzéki politikusok hangsúlyozták, minden parlamenten belüli és kívüli eszközt felhasználnak

a jelenlegi rezsimmel szemben, hogy helyreállítsák a jogállamiságot, a demokráciát, az Országgyűlés működését. Hangsúlyozták,

erőszakmentesen kívánnak tiltakozni.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezető beszámolt arról, hogy a házbizottság ülésén megtárgyalták Kövér László házelnök javaslatát annak a hét országgyűlési képviselőnek a megbüntetéséről, akik a múlt hétfőn az ellen tiltakoztak a parlamentben, hogy egy szavazással döntenek az ellenzék több mint 2900 napirend-módosító javaslatáról. A büntetés véglegessé vált, a képviselők átlagosan a havi fizetésük egyharmadát kapták büntetésként, amelyet majd levonnak tőlük - ismertette, jelezve ugyanakkor, hogy szerinte Kövér Lászlót is meg kellene büntetni, mert illetlen szavakkal beszélt az egyik képviselőről.

Közölte, az ellenzék felvetette a házbizottság ülésén - de a javaslatot nem fogadták el -, arról is tárgyalni kellene, hogy súlyos jogsértés történt hétfőn, felfegyverzett biztonsági őrök országgyűlési képviselőket bántalmaztak az MTVA székházában.

Hozzátette: az országgyűlési képviselők élve képviselői jogaikkal információhoz akartak jutni a köztelevízió működésével kapcsolatban és be akartak olvasni öt pontot a tévében, nekik ehhez joguk volt.

Tóth Bertalan szerint országgyűlési képviselőket csak bűncselekmény vagy szabálysértés esetén, tettenéréskor veheti őrizetbe a rendőr. Kényszerintézkedésre pedig akkor jogosult a rendőr, ha a képviselő ellenáll - magyarázta. Véleménye szerint a rendőrség is súlyos mulasztást követett el, mert nem intézkedett akkor, amikor több képviselő is bejelentést tett arról, hogy hivatalos személy elleni erőszak történik.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese beszámolt arról, hogy

legalább 20 országgyűlési képviselő mentelmi jogát sértették meg,

frakciótársát, Varju Lászlót leteperték a biztonsági őrök.

Elmondta, javasolják rendkívüli parlamenti ülés összehívását a múlt szerdai parlamenti ülésvezetés, a képviselői kártya nélkül működő szavazógépek, illetve a képviselők mentelmi jogának hétfői megsértése miatt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezető közölte, ha Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya nem határolódik el még a nap folyamán attól, hogy ellenzéki képviselőket bántalmaztak, akkor egyértelművé válik: a jogállam látszatát sem akarják már fenntartani. Ha ez Fidesz-KDNP-s képviselőkkel történik, akkor a kormány részéről biztos, hogy "nem a teljes kussolás" a válasz - fogalmazott.

Elmondta, parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezik a képviselők mentelmi jogának megsértése miatt. Ha ez nem valósul meg, akkor civilekkel hoznak létre egy ilyen bizottságot - jelezte.

Szerinte nem zavarták meg a tévé működését. Rámutatott, a képviselőknek joguk van belépni a közintézményekben és a történések alatt folyamatos volt az M1 adása.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, a Jobbik támogatja a vizsgálóbizottság felállítását és a rendkívüli ülés összehívását, valamint helyesnek tartja, hogy a képviselők élni kívánnak minden parlamenten belüli és kívüli eszközzel.

Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető úgy értékelt, "a demokrácia fekete napjait éljük", az ellenzéki pártoknak pedig kötelessége egymás mellé állniuk. Szerinte a múlt heti parlamenti ülésen a képviselők törvény adta lehetőségeikkel éltek, amikor tiltakoztak egy gyalázatos törvényjavaslat - a munka törvénykönyvének módosítása - jogszerűtlen áterőltetése ellen. Gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartják a képviselők megbírságolását - mondta.

Jelezte, Demeter Mártával, az LMP másik társelnökével felkeresik a nap folyamán az Országos Rendőr-főkapitányságot és felszólítják az illetékeseket, hogy biztosítsák Magyarországon a törvényes rendet. Azt is tudni szeretnék - mondta - , mi akadályozta meg a rendőröket eddig ebben és miért nem engedték be őket az MTVA székházába.

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke közölte,

minden parlamenten belüli és kívüli törvényes eszközzel érdemes megvédeni a demokráciát.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea elmondta, a parlamenten kívüli eszközök között szóba jöhet az útlezárás, a sztrájk, közintézmények elfoglalása és minden egyéb erőszakmentes polgári engedetlenség.

Keresztes László Lóránt szerint a szakszervezeteknek kell "felemelni a zászlót" és mögéjük kell beállni a pártoknak.

Több képviselő is szóvá tette, hogy Kövér László nem vett részt a házbizottság utóbbi ülésein.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek
aréna

Seremet Sándor: Vlagyimir Putyin az a rangidős vezető, akire történelmi igénye van az orosz népnek

Vlagyimir Putyin 87 százalékos választási győzelme nagyjából megfelel az orosz szavazói szándéknak – mondta Seremet Sándor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója beszélt az oroszok rangidős vezető iránti történelmi vágyáról, az orosz média működéséről, a Kreml bástyáiról és arról is, hogy rövid távon a szankciós ütéseket képes kiállni az orosz gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×