eur:
393.94
usd:
369.15
bux:
65279.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Facebook

Kitették Szél Bernadettet és Hadházy Ákost az MTVA székházából

Hétfő hajnalban őrök tettek ki korábban bejutott ellenzéki parlamenti képviselőket az MTVA székházából. Előzőleg több mint 10-en voltak ott. A céljuk az volt, hogy élő adásban beolvassák öt pontos petíciójukat, de ez nem történt meg. A politikusok a vasárnapi túlmunkatörvény elleni tüntetés után mentek az MTVA-hoz.

Ellenzéki képviselők a vasárnapi tüntetés után, képviselőkártyájukat bemutatva léptek be az MTVA épületébe. Itt azonban a biztonsági szolgálat munkatársain kívül mással nem tárgyalhattak arról, hogy beolvassák öt pontos petíciójukat. Később egy kamerát bekapcsoltak, amelybe Hadházi Ákos felolvasta a követeléseket, de ez egyelőre még nem került adásba.

Hétfő reggel - helyszíni tudósítások szerint - Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselőket az őrök erővel vitték ki a székházból, személyes holmijaik bent maradtak, nem mehetnek vissza.

Még vasárnap éjjel a demonstrálók egy része a Kunigunda úton maradt az épület előtt, amelyet rendőrsorfal védett. A tömeg többször is nekinyomult a rendőröknek, akik ezért egyszer nagy mennyiségű könnygázt vetettek be. A közmédia épületébe éjszaka még több ellenzéki képviselő érkezett, a bent történteken a közösségi médiában közvetítették.

A tüntetők vasárnap a tüntetők a Hősök terénél gyülekeztek, majd a Kossuth térhez érkeztek. A Boldog karácsonyt, Miniszterelnök úr! néven meghirdetett rendezvényhez a Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozott. A szervezet alelnöke, Székely Tamás közölte, hogy minden szektorban sztrájkra készülnek.

„Azért vagyunk dühösek, mert ez a kormány – figyelmeztetésünk ellenére – semmibe vesz minket, dolgozókat és kiszolgáltatja azokat, akiket éppen meg kellene védenie”

– fogalmazott

Minden ellenzéki pártból egy felszólalt egy képviselő nő. Szabó Tímea a Párbeszédtől közölte, hogy az ellenzéki politikusok közösen viszik tovább az ellenállást, és megszervezik a megmozdulás folytatását. Beer Miklós katolikus püspök levelet írt a tüntetőknek, amelyben elítélte az erőszakot. Azt kérte a tiltakozóktól, hogy békésen álljanak ki az igazukért.

A megmozduláson beszédet mondott Nagy Klára, a Hallgatói Szakszervezet tagja is. „Tudom, hogy ti is rengeteg áldozatot hoztatok annak érdekében, hogy megüzenjük,

ezt már nem veszi be a gyomrunk”

– fogalmazott, hozzátéve: Gulyás Gergely hazudik, amikor azt mondja, nincs társadalmi tiltakozás a jogszabállyal szemben.

Tegnap több másik városban is tüntetést szerveztek, például Veszprémben, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden vagy Győrött. A külföldön élő magyarok is demonstrációt hirdettek.

A tiltakozások szerdán kezdődtek, miután az Országgyűlés az ellenzéki pártok tiltakozó akciója ellenére több már jogszabály mellett elfogadta az önkéntes túlmunkáról szóló törvényt is. A tüntetések csütörtökön és pénteken is folytatódtak.

Az Index tudósítása szerint Ujhelyi István és Szanyi Tibor EP-képviselők is megérkeztek az MTVA-székházba, de Ungár Péter LMP-s képviselő is ott van a helyszínen. Egyes kommentelők szerint Vona Gábor volt Jobbik-elnök is megjelent. Szél Bernadett élő videójában elhangzott: Gréczi Zsolt és Vadai Ágnes DK-képviselők is próbálnak bejutni az épületbe.

Hadházy Ákost és Szél Bernadettet reggel kivezették az épületből az MTVA biztonsági emberei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×