eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Érdeklődők a második alkalommal megrendezett Piac éjszakája rendezvényen a fővárosi nagybani piacon 2018. június 20-án. A nyílt napon az érdeklődők vezetett sétákon ismerkedhettek meg a 35 hektár alapterületű piaccal, ahol évente mintegy 500 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt értékesítenek.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Klímaváltozás: el fog tűnni a krumpli a magyar földből

Az évszázad közepén valószínűleg már nem terem meg a burgonya Magyarországon. Mindössze egy évtizedünk maradt arra, hogy a Föld klímájának védelme érdekében hathatós intézkedések történjenek - mondta Ürge-Vorsatz Diana, a CEU professzora, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke a katowicei klímacsúcs eredményeiről az InfoRádióban.

Történelmi lépést tettek az államok a katowicei ENSZ-klímacsúcson az elmúlt héten - vélekedik Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a kormányközi klímavédelmi testület egyik alelnöke: "sikerült megállapodniuk a párizsi egyezménnyel kapcsolatos szabálykönyvben. Most már nemcsak a cél van meg, illetve az, hogy hová kell eljutnunk, hanem az is, amin keresztül" - fogalmazott az InfoRádióban a szakértő.

Olaszfalu, 2010. május 19.
A folyamatos esőzés kimosta a krumplikat a földből Olaszfalu határában. Egyre nő a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 91 ezer hektár van víz alatt az országban.
MTI Fotó: Nagy Lajos
"Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a burgonya sem fog megteremni nálunk." MTI Fotó: Nagy Lajos

Csalódottságának adott hangot viszont a szakember amiatt, hogy a nagy világpolitikai cél, vagyis a Föld legfeljebb 2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedésének engedése nincsen arányban azzal, amit az országok egyenként vállaltak, ami azt jelenti, hogy - mint arról Ürge-Vorsatz Diana már korábban is beszélt az InfoRádiónak - a párizsi célok sem elegendőek a 2 fok tartásához.

"Ugyanakkor amiben most megállapodtak: a kibocsátások mérésében, az adatok jelentési rendjében és ellenőrzésében

nagyon nagy eredmény, és előrelépés, hogy sikerült ilyen szigorral eljárni a részletekben" - mondta.

A CEU professzora hangsúlyozta:

"rettenetesen sok múlik a következő pár éven. Nagyjából egy évtizedünk van arra, hogy nagyon jelentős változások történjenek, 2030-ra majdnem a felére kell csökkennie a kibocsátásnak

ahhoz, hogy viszonylag élhetőbb bolygón lakjunk, akár már néhány évtized múlva is". Szerinte akár az ő idős kori életét is megrövidítheti 5-10 évvel egy-egy keményebb hőhullám, ami várható.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy

ma Magyarországon a Lyme-kór előfordulása háromszor gyakoribb, mint egy-két évtizede, és az évszázad közepére már a burgonya sem fog megteremni nálunk.

Szerinte a politikusok egyre nagyobb felelősséget mutatnak, amit akár az is okozhat, hogy egy-egy ország 10-20 százalékát "elviszi" egy adott szélsőséges időjárási esemény.

"A gazdaság alapjairól van szó, nem a távoli jegesmacikról"

- érzékeltette a probléma súlyát Ürge-Vorsatz Diana.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×