eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Mióta mérik, nem volt ilyen meleg év Magyarországon

A tavalyi időjárási anomáliák összegzésére Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vállalkozott az InfoRádiónak.

2018-ban az egyes hónapok hőmérsékleti anomáliáit tekintve csupa "legekről" tud beszámolni Lakatos Mónika éghajlatkutató, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

"A tavalyi a valaha volt legmelegebb április volt, a május a harmadik, az augusztus pedig a negyedik legforróbb."

Ha az évszakos rangsorokat nézzük, a harmadik legmelegebb tavaszunk, a hetedik legmelegebb nyarunk és a második legmelegebb őszünk volt 2018-ban.

"Pedig érdekesen indult a tavasz, az első tavaszi napunkon mínusz 24,6 Celsius-fokot mértünk Sátorhelyen, a tavasz utolsó napján pedig 32,9 fokot Sajópüspökin"

- számolt be róla a szakember.

Három komoly hőségperiódus volt múlt nyáron, 14 nap felelt meg a másodfokú hőségriasztás kritériumának.

Ugyanakkor 2018-ban a legmagasabb hőmérséklet mégsem érte el a 40 fokot, sőt meg sem közelítette azt, 36,6 fok volt egy-egy júliusi és augusztusi napon is.

A legnagyobb csapadék júniusban esett egy napon (170 milliméter), és heves esőzések voltak több településen is: volt, ahol a havi csapadékmennyiség többszöröse hullott le.

Az év végi összefoglalások idején mindig nagy izgalommal figyelik a szakemberek az évzáró hőmérsékleteket, ezek alapján derül ki ugyanis, hogy hányadik legmelegebb év volt az adott esztendő a mérések kezdete óta.

"2018 a legmelegebb év lett Magyarországon. Ebben a nem túl nemes versenyben az első tíz között mindössze kettő olyan van, ami nem az ezredforduló utáni"

- árulta el Lakatos Mónika. Globálisan 2018 a negyedik legmelegebb év lesz az előzetes számítások szerint.

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak 1901 óta vannak hőmérsékleti adatai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×