INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

demetrovics zsolt

elte

pszichológia

függőség

sport

aréna

Demetrovics Zsolt: a túlzásba vitt sportolás az alkoholizmusra hasonlít

Demetrovics Zsolt: a túlzásba vitt sportolás az alkoholizmusra hasonlít

Infostart / InfoRádió

A betegek egy része nem mer orvoshoz fordulni a pszichés problémáival, pedig ezek egy része már nagyon jól kezelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Demetrovics Zsolt. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja szerint a sportolás is lehet pszichológiai tünet, a problémák elodázása.

A pszichés betegségeknél nehézséget jelent a jelenség, a tünetek felismerése – hangsúlyozta Demetrovics Zsolt. „Nem folyik vér, vagy nem úgy szúr, de fájni sokszor fáj” – fogalmazott a szakember. Az anorexiáról például manapság már sokan tudják, hogy betegség és orvoshoz kell vele fordulni.

Fontos, hogy az adott problémát ne morális, erkölcsi vagy készségbeli problémaként értékeljék az emberek, hanem egy betegség tüneteként. A szerencsejáték-függőket gyakran semmirekellőnek, az alkoholistákat akaratgyengének tekintik, a szakértő szerint azonban ez nem így van, hanem betegség áll a háttérben. Gyakran még akkor is jellemző az ítélkezés, ha tisztában vannak a ténnyel, hogy betegségről van szó.

A dékán kiemelte:

csupa olyan problémáról van szó, amiben a szakemberek hatékonyan segítenek, de ehhez el kell hozzájuk jutni.

A sport, a testedzés is okozhat függőséget – hívta fel a figyelmet Demetrovics Zsolt. Mint mondta: elindulhat egy olyan addikciós folyamat, amikor a testedzés már nem önmagáért és az általa okozott öröm kedvéért történik, hanem az alkoholizmushoz, drog- és szerencsejáték-függőséghez vezető okokhoz hasonló indíttatásból. „Azért, hogy elkerüljön konfliktusokat vagy kilépjen a helyzetből” – mondta Demetrovics Zsolt.

A munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktusokkal sokan szembenéznek, mások inkább eltolják a problémát. Utóbbiak igyekeznek kikapcsolni, olyan helyzetbe menekülni, ahol a probléma nem éri el őket.

„A kikapcsolásnak nagyon sok módja van az alkoholtól a videojátékokon át a futásig.”

Mint mondta, ezzel alapvetően nincs gond, „nem tudunk mindent megoldani”, de ha mindig kikapcsol az illető, akkor sose néz szembe a problémáival.

A testedzés ugyanakkor arra jó, hogy a felgyülemlett feszültséget levezesse – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a pszichológus abban tud segíteni, hogy az eltolást feloldja, segítse a beteget, hogy szembenézzen a problémáival. Ha a páciens megtanulja hatékonyan megoldani a problémákat, és nem menekülőutakat keres, nem kockáztatja, hogy ez újabb gondokat szüljön – mondta Demetrovics Zsolt.

Az első lépés persze az, hogy felismerjük: probléma van, ami egy testedzés esetében külön nehéz – mondta Demetrovics Zsolt, egy kollégáját idézve: nem mindegy, hogy valamiért vagy valami elől futunk.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Demetrovics Zsolt a sportról
 
Demetrovics Zsolt a pszichés problémákról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018