eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor: maradunk és harcolunk

Az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról szóló vitát abszurdnak, a hangnemet pedig kioktatónak, a kommunista időket idézőnek nevezte a strasbourgi vita után rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta, a Fidesz az Európai Néppárt tagja akar maradni.

Abszurdnak nevezte az egész európai parlamenti vitát a kormányfő. Az áprilisi választásokat megelőző kampány mindent fontos döntést, a CEU-ról, a migrációról feltett, és a választások

A kommunista időkben beszéltek vele utoljára azon a hangon, mint amit néhány EP-képviselő megengedett magának. Kommunista tempóról és kioktató stílusról beszélt a kormányfő. Szerinte az Európai Néppárt bajban van, a pártcsalád elvesztette karakterét, úgy ugrál, ahogy a liberálisok meg a szocialisták fütyülnek, ez pedig baj.

Orbán Viktor szerint vissza kell találni az alapítók által kijelölt útvonala. Ezen dolgozik majd a Fidesz, amely az Európai Néppárt tagja akar maradni.

A migráció oszt meg, nem a demokrácia kérdése

A határok megvédése nem pártkérdés. Magyarország számára közömbös, hogy az a párt, az a kormány, amely meg akarja védeni a határokat, az tőle jobbra vagy balra áll. Minden kormánnyal együtt fog működni, amely meg akarja védeni a határokat - mondta arra a kérdésre, hogy miért tárgyalt az olasz belügyminiszterrel. Később egy kérdés kapcsán hangsúlyozta, hogy a migráció volt a megbeszélés célja, ebből a szempontból ő Európa egyik legbátrabb politikusának tartja Matteo Salvinit, pártpolitikai kapcsolatok egyelőre nem játszanak szerepet a kapcsolatukban.

A miniszterelnök felidézte, hogy a Fidesz korábban az európai liberálisokhoz tartozott, és Helmut Kohl kancellár hívására érkezett az Európai Néppártba, és ha élne, csak ő rúghatná ki őket a pártcsaládból. Szeretné, ha a néppárt a mostani, migránsokat támogató álláspontról átállna a bevándorlásellenes oldalra.

Az Európai Néppártot nem a demokrácia kérdése, hanem a migráció osztja meg.

A magyar korrupciót firtató kérdésre reagálva Orbán Viktor felhívta a figyelmet, hogy a korrupció miatt indított vizsgálatok száma Magyarországon a legmagasabb a tagállamok között.

A Fidesz a legsikeresebb párt az egész Európai Parlamentben, Orbán Viktor szerint ezért abszurd a strasbourgi vita. Hozzátette, hogy a Fidesz csak Magyarországon akar kampányolni és szeretné megismételni a jövő évi európai parlamenti választásokon azt a jó eredményt, amit a legutóbbin elért.

Kalózakció a jelentés

Orbán Viktor szerint kalózakció volt a Sargentini-jelentést megelőző vizsgálat, amely nem volt hivatalos és nem volt tisztességes, nem adott lehetőséget a magyar kormánynak arra, hogy reagáljon a felvetésekre. Nem a magyar kormányról szól a jelentés, nem a kormány ellen, hanem az országgal szemben akarják elindítani az eljárást. Magyarországtól vonják meg a szavazati jogot.

A döntés szerinte megvan, szerdán meg fogják szavazni a jelentést, majd megpróbálják kizárni a Fideszt az Európai Néppártból, vagy legalábbis felfüggeszteni a tagságát.

"Nem most jöttünk le a falvédőről, erre megy ki a játék"

- mondta a miniszterelnök, és hozzátette: ha összefog a néppárt bevándorláspárti része a liberálisokkal és Macronékkal, akkor a mostani Európa története véget ér, ezt akarja a Fidesz megakadályozni, ehhez keres szövetségeseket, és ebben még kisebbségben van.

Magyarország a klub tagja akar maradni

A kormányfő szerint nincs miről kompromisszumot kötni, az összes olyan kérdés, amelyben kompromisszumot várnak a magyar kormánytól, olyan kérdés, amelyben a magyarok már döntöttek, amikor április 8-án szavaztak.

A magyar jogállamiság Orbán Viktor szerint minden tekintetben kiáll minden próbát, és Magyarország demokratikus jogállam. Amikor 2004-ben az ország belépett az unióba, szó sem volt még közös migrációs politikáról, senki sem mondta, hogy migránsokat kell befogadni, olyan migránsországgá kell válnia, mint Franciaország.

"Magyarország a klub tagja akar maradni, az Európai Unióban akar maradni, noha van gondja vele, de hajlandó dolgozni a jobbításán"

- mondta a miniszterelnök, és arra a felvetésre, hogy az osztrák kancellár azt mondta, megszavazzák majd a jelentést, azt felelte, hogy a magyarok sógorokként tekintenek az osztrákokra, ez egy nagyon bonyolult kapcsolatrendszer, nem akarja minősíteni az osztrák kancellár kijelentését, azt kapták, amire számítottak - tette hozzá Orbán Viktor.

Az, amit a liberálisok és a szocialisták képviselnek, rémálom Európa számára,

amit Emmanuel Macron francia elnök képvisel, az pedig Orbán Viktor szerint egy jól átgondolt terv része.

Egyelőre nem tudja, hogyan lehet egységesíteni a kettészakadni látszó néppártot, de tárgyalni kell, erőfeszítéseket kell tenni - mondta a magyar kormányfő, majd az Európai Néppárt frakcióülésére sietett, ahol arról döntenek, hogyan szavazzanak a Sargentini-jelentésről szerdán a frakció képviselői.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×