eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Közép-európai Egyetem - angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU - épülete Budapesten az V. kerületi Nádor utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Balaton József

Nem függ az állami finanszírozástól a CEU társadalmi nemek mesterképzése

Ez csak akkor szűnik meg a Közép-Európai Egyetemen, ha kikerül a Magyarországon akkreditált képzések közül. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, a kormány nem akar közpénzt szánni olyan tudományágra, amely az elveivel ellentétes.

Lényegében döntött a társadalmi nemek szak megszüntetéséről a kormány – ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint szakmailag is megalapozott határozat született, mert mint mondta, „bármely más szak esetén az a létszám, amely az elmúlt években a jelentkezésekben, illetve a felvételi számokban megnyilvánult, bőven elegendő ok lenne a megszüntetésre”.

Ugyanakkor nem tagadta azt sem, hogy politikai oka is van a szakok megszüntetésének.

A kormány nem tartja elfogadhatónak, hogy biológiai nemek helyett társadalmi nemekről beszéljenek.

Hozzátette: alapítványi egyetemen, nem magyar akreditáció mellett továbbra is lehetőség van a tudományt művelni, állami finanszírozás mellett azonban nincs.

A finanszírozás és az akkreditálás viszont két különböző kérdés, a Közép-Európai Egyetemnek például nincs szüksége állami pénzre. Itt csak akkor szűnne meg a 2006-ben elindult társadalmi nemek mesterképzés, ha megvonnák az akkreditációt - magyarázta az InfoRádiónak Pető Andrea, az egyetem Társadalmi Nemek Tanulmánya tanszékének tanára.

A professzor hangsúlyozta,

a tiltás után is működhetne az Amerikában akkreditált mester- és PhD-képzés, az itt kapott diplomát viszont Magyarországon honosítani kellene.

Erről beszélt Gulyás Gergely miniszter is. „Ha a CEU angol nyelvű képzésére járnak, akkor ebbe semmilyen állami beavatkozásra nincs lehetőség” – fogalmazott a tárcavezető. Pető Andrea viszont arról tájékoztatott, hogy a CEU-n minden képzés angol nyelvű, az is, amelyhez magyar diplomát adnak.

Társadalmi nemek mesterképzés jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Közép-Európai Egyetemen működik.

A szak megszüntetéséről szóló döntést az ELTE először elfogadta, későbbi állásfoglalásában viszont egyet nem értését hangsúlyozta és közölte, hogy nem a kormányzati szervektől, hanem a Magyar Rektori Konferenciától értesült a szak megszüntetéséről.

A CEU is jelezte, hogy elkötelezett a tanszabadság mellett, és elutasítja az oktatás tartalmát érintő mindennemű cenzúrát.

A Magyar Rektori Konferencia pedig közölte, hogy elküldte véleményét az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelyben nem támogatta a szakok előzetes szakmai egyeztetések nélküli törlését.

Mi is az a gender-tudomány?

A társadalmi nemek tudománya azokat a strukturális tényezőket vizsgálja – a történelem, a jogtudomány és a politológia vonatkozásában –, amelyek meghatározzák a nők helyét a társadalomban – magyarázta Pető Andrea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×