eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Közép-európai Egyetem épületének bejárata feletti felirat az V. kerületi Nádor utcában. A Közép-európai Egyetem, angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU, az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország működési engedélyével és akkreditációjával rendelkező, budapesti központú nemzetközi egyetem. A CEU a társadalom- és bölcsészettudomány, a jog, az üzleti élet, a kormányzat és közpolitika területén kínál posztgraduális képzést.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

A CEU-nak van megoldása arra, hogy megmaradhasson a genderképzés

A Magyar Közlönyben megjelent, így hatályba is lépett az a kormányrendelet, amely értelmében az ELTE-n nem indulhat meg a társadalmi nemek tudománya kurzus, a Közép-európai Egyetem azonban nem szünteti meg a képzést.

Amerikában akkreditált képzésekkel folytatja a társadalmi nemek tudománya oktatását a Közép-európai Egyetem - közölte az InfoRádióban Fodor Éva rektorhelyettes.

"Nálunk az Egyesült Államokban akkreditált szak is működik, nem csak a Magyarországon elismert. A magyar kormány - tollvonásával - csak az utóbbiakat szüntette meg. Így tehát a másik keretei között tudjuk folytatni az oktatást"

- tette egyértelművé Fodor Éva.

Hangsúlyozta, az Egyesült Államokban akkreditált diplomával is el lehet helyezkedni Magyarországon. Megismételte azt is: a CEU nem ért egyet a képzés megszüntetésével.

"Azt gondoljuk, a társadalmi nemek tudománya egy világszerte elismert tudományág, ami nagyon fontos tudást és ismereteket ad ahhoz, hogy megismerjük társadalmunkat, magunkat, az irodalmunkat. Ha ez nem lenne, sokkal kevesebbet tudnánk"

- emelte ki még Fodor. Ezen kívül szerinte praktikus ismereteket is ad a genderszak: olyanokat, amelyek a társadalompolitikai döntésekhez nagyon hasznosak lennének.

Az intézmény vezetése igyekezett meggyőzni a kormányt arról, hogy a szak kivezetése káros. Ennek ellenére pénteken megszületett az erről szóló kormányhatározat, amely hatályba is lépett. Az intézkedés az ELTE-t is érinti, amely így nem indíthatja el jövő év szeptemberében a társadalmi nemek tudománya képzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×