eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. június 14-én.
Nyitókép: Mónus Márton

Kormányinfó: jön a létszámleépítés a közszolgálatban

Létszámleépítést tervez a központi közigazgatásban a kormány, hogy racionalizálja a munkafolyamatokat - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy magasház-tilalmat vezet be a kabinet azért, hogy megőrizze Budapest arculatát.

2018.08.14. 11:30

Prőhle Gergely és a PIM

Nem tud arról Gulyás Gergely, hogy leváltották volna Prőhle Gergelyt a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. Mint mondta, személy szerint nagyra becsüli Prőhle Gergelyt, jóban van vele. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint Prőhle marad a múzeum élén, Gulyás Gergely azt mondta "ez nem biztos, hogy elég hozzá."

2018.08.14. 11:24

Tárgyalnak még Tarlós Istvánnal

Tarlós István főpolgármestert kérte fel a miniszterelnök, hogy induljon újra. Tárgyalnak még erről, Tarlós Istvánnak feltételei vannak. Az idén 70 éves Tarlós István az áprilisi parlamenti választás után azt mondta, hogy csak akkor vállalna el újabb ciklust, ha a 2019 októberében esedékes önkormányzati választáson megmarad a közvetlen főpolgármester-választás. Tusnádfürdőn ugyanakkor azt mondta a főpolgármester, hogy újabb ötéves ciklust már valószínűleg nem vállalna a főpolgármesteri székben.

2018.08.14. 11:11

Közigazgatási felsőbíróság

Gulyás Gergely szerint legkorábban 2020 január 1-jén állhatna fel leghamarabb állhat fel az intézmény és még nem dőlt el, hogy Patyi András lesz az elnöke. Mint arról az InfoRádió és az InfoStart is beszámolt, miután júliusban beadta lemondását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról Patyi András, az intézmény vezetője, ma a Nemzeti Választási Bizottság éléről is önként távozik, utódját sajtóértesülések szerint még ma megválaszthatják.

2018.08.14. 11:08

Még jó a forint

Az euró 320 forint körüli árfolyama megfelelő mértékű, így nem indokolt a beavatkozás. A miniszter szerint egyelőre a gazdaságra nézve pozitív hatása is van a jelenlegi árfolyamnak.

2018.08.14. 11:00

Ismét a gender szakról

Akik már a szakra járnak, vagy oda jelentkeztek befejezhetik a tanulmányaikat, a szak megszüntetéséről szóló jogszabály hatályba lépése után nem indul majd el a szak.

2018.08.14. 10:57

Mégis július elsejével csökkenhet a szochó

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy a legutóbbi kormányinfón ő mondta rosszul a januári dátumot. A szochó csökkentésének ütemezését a kormány és a munkaadók hatéves bérmegállapodása rögzítette 2016 őszén. Ebben fixen, határidőket megadva az első két ütem szerepel, amellyel 27 százalékról eljutottunk a mostani 19,5 százalékig. Minden további csökkentést is - 2-2 százalékpontokról van szó - a reálkeresetek emelkedésétől tesz függővé a megállapodás. A 2019-es költségvetés adó- és járulékfizetésről szóló részében az áll, hogy "A reálkereset alakulásának függvényében 2019 folyamán (várhatóan július 1-jétől) további 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó kulcsa."

2018.08.14. 10:51

BMW

Nincs még konkrét összesítése annak, hogy a magyar állam milyen hozzájárulást ad a debreceni beruházáshoz. A németek építik a gyárat és azokat a kedvezményeket kapják meg, amelyeket a többi hasonló beruházás is megkapott Magyarországon. Gulyás Gergely megerősítette, hogy mezőgazdasági területen valósulna meg, de a terület egymilliárd forintot ér, míg a beruházás értéke egymilliárd euró, a hasznosítás tehát kifizetődő. A BMW debreceni gyára ezer embernek ad munkát, befolyásolja a városfejlesztést is, így a miniszter szerint a modern városok program Debrecent érintő részét is át kell nézni.

2018.08.14. 10:49

Bukaresti tüntetések

A kormány a román belpolitikába semmilyen formában nem kíván beleszólni. Ugyanakkor örülnek annak, hogy az ottani magyar pártok alakítani tudják a politikát, és remélik, hogy ezt a képességüket meg is tudják őrizni.

2018.08.14. 10:45

Sikeres időközik

Ahol fideszes jelölt indult, ott sikerült győzelmet aratni, és ez a jó kormányzati munkához fontos visszajelzés. A kormány fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok és a kormány közötti párbeszéd a jövőben is adott legyen.

2018.08.14. 10:42

Augusztus 20.

Kovács Zoltán újra beszámol a tervezett háromnapos ünnepségről, az operatív törzs munkájáról. A testület a Kormányinfo után ma is ülésezik. Az előkészületek rendben haladnak, a helyszínek az elmúlt évekhez képest nem változnak.

2018.08.14. 10:40

Gender: a kormány egyetért az EMMI-vel

Az EMMI az illetékes, de a minisztérium által képviselt vélemény megegyezik a kormány véleményével. Olyan kevesen jelentkeztek az elmúlt években gender szakra, hogy az bármely más egyetemi szak esetében is ok lenne a megszüntetésre. A kormány nem tartja elfogadhatónak hogy nem biológiai, hanem társadalmi nemekről beszélünk. "Az emberek férfinak vagy nőnek születnek, olyan életet élnek, amilyet kívánnak", de ezen túlmenően a magyar állam nem kíván támogatni ilyen jellegű oktatást. Arra a kérdésre, hogy miért nem szüntette meg a kormány a szakot a legutóbbi ülésén, Gulyás Gergely azt mondta, hogy ez következik, vegyék úgy, hogy megszületett a döntés. Arra a felvetésre, hogy a tiltakozók szerint alkotmánysértő, hogy rendelettel szüntetik meg a szakot, a miniszter azt mondta, hogy ezt az Alkotmánybíróság majd eldönti, személy szerint ő úgy gondolja, nem lehet, hogy egy államilag finanszírozott, akkreditált képzés felett az állam ne gyakorolhatna semmilyen kontrollt. Az államnak van elképzelése arról, hogy mi fér bele az államilag finanszírozott, akkreditált képzésbe.

2018.08.14. 10:33

Hasít a turizmus

A vendégforgalom 5,3 százalékkal, a bevételek 10,4 százalékkal nőttek az elmúlt fél évben a tavalyi első fél évhez képest, a SZÉP Kártya használata sem volt még soha ilyen magas. A turizmus továbbra is húzóágazat lesz.

2018.08.14. 10:32

Magasház tilalom

Nem épülhet 90 méteresnél magasabb ház Budapesten, sőt a 65 és 90 méter közötti épületeknél is szigorú szempontok alapján adják ki az építési engedélyt. A tilalom életbe lépése előtt három, a magyar külgazdaság szempontjából zászlóshajónak számító cég kapott lehetőséget 90 méternél magasabb toronyház építésére: a Mol, az OTP és a Richter. Utóbbi kettő nem kívánt élni a lehetőséggel, a Mol megépítheti 100 méteresnél magasabb székházát.

2018.08.14. 10:27

Miniszteri fizetések

Az átlagbéreknek megfelelően változnak a miniszteri és a képviselői fizetések. Ha a bérek csökkennek, akkor ez a miniszterek és a képviselők bérét is érinti, ha a bérek nőnek, akkor az ő bérük is nő.

2018.08.14. 10:25

Bürokráciacsökkentés, létszámleépítés

Gulyás Gergely 15-20 százalékos létszámleépítést tart szükségesnek a közszolgálatban, ezt a lehető leghumánusabb módon szeretné a kormány megvalósítani. a miniszter úgy fogalmazott, hogy a minisztériumokban és a hozzájuk köthető háttérintézményekben dolgozó 14 ezer ember 15-20 százalékának leépítése lehet reális. A bürokrácia csökkentésére törekszik a kormány és ez létszámcsökkentéssel is jár. A közszolgálatban dolgozók béremelése lemaradt az elmúlt években a más területeken dolgozókéhoz képest, ezen is javítani szeretne a kabinet, amire a januártól tervezett létszámcsökkentéssel párhuzamosan.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×