eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Darák Péter, a Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Darák Péter: a bírói függetlenség nem önmagáért való érték

A Kúria elnöke szerint nincs jelentősége annak, hogy az irányítása alatt működő testület a jövőben nem fog közigazgatási ügyekkel foglalkozni.

Darák Péter a Magyar Időknek adott interjúban egyebek között arról beszélt, hogy a Kúria a rendelkezésére álló eszközökkel elő kívánja mozdítani az alkotmányos változást. Hozzátette, ő maga közigazgatási bíróként érdeklődéssel figyeli az átalakítás részletkérdéseinek kimunkálását. Darák Péter szerint az elmélyültebb szakmaiságot, specializálódást lehetővé tévő szervezet az igazságszolgáltatás állandó értéke. Darák Péter egyebek között a közigazgatási bíráskodás átalakításáról beszélt július 5-én az InfoRádió Aréna című műsorában is. Erről itt olvashat bővebben.

Az ügyelosztási renddel kapcsolatos kérdésre válaszolva Darák Péter hangsúlyozta, hogy

a bíró esetleges világnézeti irányultsága nem szempont.

A Kúria elnöke szerint a bírói függetlenség nem önmagáért való érték, hanem azt szolgálja, hogy a polgárok biztosak lehessenek abban, a bíró, aki el fog járni az ügyükben, nincs elkötelezve semmilyen lehetséges peres ellenfélnek.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×