eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Darák Péter, a Kúria elnöke az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Darák Péter: az elmúlt évtizedek legnehezebb választási időszaka volt

Az ország különböző régióiban nem lehet eltérő a bírósági ítéletek mértéke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kúria elnöke. Darák Péter arról is beszélt, hogy a Kúria javaslatokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az áprilisi országgyűlési választáson tapasztalt jogszabály-értelmezési vagy -alkalmazási kérdéseket.

A joggyakorlat-elemzés a folytatásban is megmarad, hiszen maradtak még fehér foltok – mondta Darák Péter.

„Ugyan komplexebb megközelítéssel, mint eddig, de igyekszünk alkotmányosan védett értékeket az egész jogrendszert illetően megvizsgálni”

– jelentette ki. A magánélet védelmének kérdését a büntető-, a magán-, a polgár- és a közjog oldaláról vizsgálja meg egy joggyakorlat-elemző csoport – emelte ki a Kúria elnöke.

Darák Péter szerint az esetek eltérhetnek, de a szemléletmód nem lehet gyökeresen ellentétes. A Kúria elnöke elmondta: vizsgálják a büntetés kiszabási gyakorlatot is. Megpróbálják összevetni bizonyos tényállások esetében az országos gyakorlatot: hány év börtönt szabnak ki egy bizonyos cselekményért az egyik megyében, és mennyit a másikban – magyarázta.

„Országrészeket illetően más indokolt körülmények híján semmi sem támasztja alá azt, hogy eltérő büntetéseket kapjanak emberek”

– hangsúlyozta a Kúria elnöke.

A súlyosbító és enyhítő körülmények hasonlósága a büntetésben is hasonlóságot kell, hogy jelentsen – tette hozzá Darák Péter. Ennek érdekében azt is figyelik, hogy az egyes megyék fellebbviteli bíróságai milyen irányba befolyásolják a büntetéskiszabást.

A Kúria elnöke elmondta: vizsgálják még például a földforgalmi törvénnyel összefüggő perek gyakorlatát, ahol az elővásárlás gyakorlata számos pert eredményezett.

A legnehezebb választási időszak

A tavaszi országgyűlési választás időszaka szakmai értelemben az elmúlt évtizedek talán legnehezebb választási orvoslati időszakasza volt – mondta Darák Péter.

„Rengeteg új probléma merült fel, olyanok, amelyek korábban nem kerültek a Kúria elé,

és ezekre a nagyon alapvető kérdésekre a kollégáknak valóban 3 nap alatt kellett helyes választ találniuk” – emelte ki.

Darák Péter elmondta: már a kampánykérdések is vetettek fel új problémákat. Többször került napirendre, hogy az állam, önkormányzat milyen pozíciót foglaljon el a választási időszakban. „Olyan intézmények is a bíróság elé kerültek, amelyek korábban nem léteztek, hiszen az új választási törvény vezette be őket” – tette hozzá. A Kúria elnöke szerint ilyen esetekben normális, hogy időnként kritika fogalmazódik meg a munkájukkal kapcsolatban.

Mint mondta, a levélszavazat vitatott kérdéskörében a feladat a választói akarat tiszteletben tartása. Különböző álláspontok alakultak ki abban a kérdésben, hogy mennyire feleltethető meg a levélszavazat a választói akaratnak, és mennyiben kell kiszűrni azokat a lehetőségeket, melyek ezt torzíthatják, és a szavazat hitelességét veszélyeztetik.

Ez egyrészt egy joghézagprobléma, másrészt egy jogértelmelzési probléma – tette hozzá Darák Péter. „A Kúria úgy látta, hogy értelmezéssel megoldható a dilemma, egyes vélemények azt tartalmazták, hogy ez meghaladja a jogértelmezés kereteit” – fogalmazott, hozzátéve:

a kérdés kielégítő rendezése törvénymódosítással lehetséges.

A Kúria elnöke elmondta: folyamatban van a Kúria javaslattétele az eljárási törvények módosítására a választás tapasztalatai alapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×