eur:
393.55
usd:
368.27
bux:
66315.93
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Brüsszel odacsaphat a Stop Soros! miatt

Kötelezettségszegési eljárást indíthat Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett „Stop Soros” törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt.

Az Európai Unió végrehajtó testülete szerint több uniós előírást is sért a magyar jogszabálycsomag - írja a Népszava, amely úgy értesült, hogy Brüsszel csütörtökön indítja meg az ejárást.

A „Stop Soros!" néven elhíresült törvénycsomag elfogadásával büntethetővé vált az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása – aki ilyen bűncselekmény elkövetéséhez anyagi támogatást ad, vagy szervező tevékenységet rendszeresen folytat, azt egy év szabadságvesztéssel is lehet sújtani.

Az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság nemrég értékelte a törvénycsomagot, és több okból is annak hatályon kívül helyezését javasolta. A testület szerint a jogszabály aránytalan terhet ró a személyekre és a nem kormányzati szervezetekre, és több ponton sérti az Európai Jogok Európai Egyezményét.

A lap azt írja, hogy mindezek miatt az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást. A brüsszeli testület a menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítéli az uniós joggal összeegyeztethetelennek. Mivel az aggodalmaira mostanáig nem kapott kielégítő választ Budapestről, az eljárás következő szakaszának megfelelően a magyar kormányt az EU Bírósága elé citálja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×