eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tárca új államtitkárait bemutató sajtótájékoztatón 2018. május 28-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kásler: 2000 milliárd forint jut családtámogatásra

A kormány változatlan intenzitással támogatja a magyar családokat, és jövőre minden eddiginél több pénzt fordít rájuk - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós közölte, 2019-ben mintegy 2000 milliárd forint jut családtámogatásra, ez a duplája a 2010-es összegnek.

A miniszter szerint ez is azt bizonyítja, hogy

2010 óta családközpontú a kormányzás.

Ahhoz ugyanis, hogy a magyar nemzet megőrizhesse a tradícióit, a kultúráját és fennmaradhasson, gyerekeknek kell születniük, akik az európai és a magyar értékrendnek megfelelően nőnek fel. Nem a külföldről, akár a migráció során idekerülő embereknek kell fenntartaniuk a közösségeket - mondta a miniszter.

  • A munkaalapú családtámogatásokra 2019-ben már 265 milliárd forintot fordítanak, 14 százalékkal többet, mint idén.
  • Januártól havi 40 ezer forintra - a 2016-os összeg duplájára - emelkedik a kétgyerekesek családi adókedvezménye,
  • továbbra is biztosítják a hároméves gyest, valamint a gyed extrát, benne a diplomás- és a testvérgyedet,
  • folytatódik az otthonteremtési program is, amelyre már 242 milliárd forintot szánnak.

Kásler Miklós elmondta azt is, hogy bővülnek a kisgyerekes édesanyák foglalkoztatását segítő munkáltatói kedvezmények feltételei: az eddigi havi bruttó 100 ezer forint helyett a mindenkori minimálbérig érvényesíthetik az adócsökkentést, illetve az adómentességet a kisgyermekes dolgozókat foglalkoztatók.

A családok szociális biztonságának szempontjából mindennél fontosabb, hogy mindenki dolgozhat, aki akar - mondta a miniszter. Ezzel kapcsolatban Kásler Miklós megjegyezte, hogy a munkanélküliség történelmi mélypontra, 3,8 százalékra süllyedt, a családok jövedelme pedig nő, hiszen a bérek emelkednek az állami szektorban, a magán- és a versenyszférában is, az átlagbér az elmúlt hat évben 51 százalékkal nőtt.

Az emeri erőforrások minisztere szólt arról is, hogy jövőre is több százezer gyermek étkeztetését és tankönyvellátását segítik, ingyenes érkeztetésre 79 milliárd forintot, ingyenes tankönyvre pedig 11 milliárd forintot fordítanak.

Jelenleg több mint félmillió gyermek étkezik ingyen, és több mint egymillió kap ingyentankönyvet.

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy szeretnének javítani a szülések körülményein, ezért 10 milliárd forintot fordítanak családbarát szülészetek kialakítására.

Az állami gondozásban élő gyermekekre is gondolnak, emelkedik a nevelőszülők, valamint a nevelőszülői hálózatok támogatása, csaknem félmilliárd forintot fordítanak majd erre.

Emellett folytatják a bölcsőde-, óvoda- és iskolafejlesztéseket, az óvodák működtetési támogatását a fejenkénti 81 700 forintról 91 400 forintra emelik, és hárommilliárd forintot szánnak óvodai tárgyi eszközök beszerzésére - közölte Kásler Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×